Want zeg nu zelf, sinds het loslaten van de goudstandaard is er toch geen reële dekking meer voor alle euro’s die de Nederlandse Bank uitgeeft. Een euro is x waard omdat iemand, weliswaar met gezag bekleed, dat zegt. Niet omdat er een bepaalde dekking tegenoverstaat, maar omdat we dat hebben afgesproken. Jammer genoeg zijn een aantal slimmeriken er met dat concept vandoor gegaan en hebben hun eigenbelang en ego laten prevaleren boven de afspraak. Met als gevolg dat de “harde” valuta gewoon een zakje (stinkende) wind blijkt te zijn. Want als je overheid bent kan je de drukpersen laten draaien als je wat tekort komt en ben je bank dan krijg je van diezelfde overheid vanzelf je deel van die vers geperste bankbiljetten.

Voor het redden van Fortis, een megalomaan clubje onder lijding (geen spelfout) van een Belgische edelman, wordt door de Nederlandse staat een fors aantal euro’s ingebracht. Helaas heeft ook de BV Nederland zulke bedragen niet los op de begroting staan. De euro’s die naar Fortis worden gestort bestaan dus helemaal nog niet. Vandaar dat Nederland dit bedrag moet gaan lenen (bij wie vraag ik me dan altijd af). Dat die lening ons per jaar 160 miljoen euro kost is volgens de redders te verantwoorden. En ik, ik vindt dit vreemd, want eigenlijk is het hetzelfde wat Fortis al heeft gedaan. Leven van geleend geld.

Fortis “kocht” ABN-AMRO, voor 24 miljard euro (als je het snel zegt lijkt het niet zoveel). Dat geld hadden ze niet, maar daarvoor brachten ze nieuwe aandelen uit. Dat levert toch wat problemen op. Ten eerste worden de aandelen van de oorspronkelijke aandeelhouders minder waard, eenvoudig omdat er meer van worden gedrukt. Ten tweede koop je dus iets met geld dat je (nog) niet hebt, want je verwacht een bepaalde opbrengst maar of je die ook krijgt is maar de vraag.

Nu vraag ik me af, als ik naar de directeur van het plaatselijke Fortis kantoor ga en hem vraag om een lening op diezelfde voorwaarden (geen dekking, geen onderpand en geen reële terugbetalingmogelijkheid) of hij mij een dergelijke lening zou verstrekken. Dacht het niet, maar bij grote banken kan dat dus wel.