Het is niet eenvoudig iets te vinden dat alle boxen afvinkt

Zoals jullie in het voorgaande stuk hebben kunnen lezen zijn we op zoek naar een nieuwe woning. Niet zomaar een woning, nee… de perfecte woning. Een kasteel, een bastion, een plek voor de toekomst. 

Onze zoektocht stuurt ons door plekken in Nederland die we nog nooit hebben gezien (we rijden er dus doorheen op weg naar de eindbestemming) maar ook op plekken in België met een schoonheid zoals we die nooit hadden verwacht in de lage landen. Die schoonheid kan tot uitdrukking komen in de locatie van een Bed & Breakfast, maar ook in het landschap waar we onvermoedend in terecht komen. Naast de mooie plekjes komen we natuurlijk ook de nodige karakters tegen, waarvan er eentje voorlopig echt uitspring. Luuk.

Luuk is de uitbater van de voorgenoemde B&B. Bij Luuk neem je deel aan zijn toneelstuk. Jij bent de figurant in zijn perfecte B&B. Een belangrijke figurant, maar wel een figurant. Alles loopt via de strakke regie van Luuk wat bij vlagen Basil Fawlty achtige tafrelen oplevert, maar ook een aandoenlijke kijk geeft in het leven van de man die veel heeft gedaan en nu aan het afbouwen is. Hij is slechts een van de passerende figuren in onze kennismaking met België.

Zo was er ook de man van het kerkbestuur. Hij leidde ons rond door een pastorij in Rutten (gemeente Tongeren). Geen haast, geen makelaarstrucjes, in alle rust en met veel verhalen over de gemeente en haar historie. Maar ook eerlijk over de gebreken van de woning (die voor Nederlandse begrippen spot goedkoop was). Wij hebben uiteindelijk besloten niet voor de woning te gaan, maar dat lag zeker niet aan de prettige indruk die de man, en daardoor ook het complete dorp en de omgeving, op ons heeft gemaakt.

We doen dus behoorlijk wat nieuwe indrukken op, en blijven ons vaak verbazen over de vriendelijkheid en de prettige sfeer die in België ons deel is geworden. Wanneer we vertellen over hoe de normen en waarden in Nederland in een kleine 20 jaar zijn afgegleden worden we vaak vol verbazing aangehoord, maar ook de nadelen van België worden open besproken. En hoewel het gras er zeker groener is, is het ons wel duidelijk dat ook België in beweging is. Gelukkig wel beduidend minder dan in Nederland en blijven de normen en waarden beter bewaard. En dat geeft ons weer hoop voor de toekomst.