Ga ik dan eindelijk racistisch worden hier? Of ga ik thee drinken (getver thee!) met extremistische hang- en randgroep jongeren? Ik was het niet van plan, maar door sommige personen uit onze woelige samenleving zou het zo uitgelegd kunnen worden, afhankelijk aan welke kant van de kloof je staat!

Deze tekst schrijf ik naar aanleiding van het zoveelste “incident” en alle commentaren die ik lees op de verschillende internet fora. De tendens op de verschillende websites is om te roepen om meer PVV en nog extremere uitingen zijn ook wel te vinden. Maar, de andere kant is ook actief, o.a op Twitter wordt er heftig op los gescholden door symphatisanten van de daders.

En wat vind ik er van? Ik vind dat we niet iedereen over een kam mogen scheren en tegelijkertijd ben ik van mening dat het wel erg opvalt dat het steeds weer Marokkaanse jongeren zijn die zo in de publiciteit treden. Zijn alle Marokkanen dan slecht? Nee, maar er is juist binnen de Marokkaanse gemeenschap een grote groep die zich op een of andere wijze buiten onze samenleving voelen staan. En wanneer je ergens geen deel van uitmaakt ga je juist daartegen ageren, uit jaloezie en uit afgunst. Waardoor je, door je eigen daden, als groep weer verder buiten de samenleving geplaatst wordt. En daar trek ik dus een streep. Er zijn zat normale Marokkanen (nee, niet weer Ali B.), die keihard werken, gewoon beleefd zijn en zelfs voor Oma opstaan in de trein of bus (wat door autochtone Nederlanders ook steeds minder wordt gedaan). Maar door de daden van de groep onaangepasten zien we de “goeie” niet meer staan. Omdat we altijd, heel menselijk, kijken naar de extremen.

Maar wat moeten we nu doen, nu onze samenleving volledig is gespleten in groepen. Hoe ga je dit oplossen? door strenger te straffen? door te deporteren? Nee, daarmee los je het niet op, sterker nog, naar mijn bescheiden mening (en dat is op dit stukje internet de enige die er toe doet) maak je daarmee het probleem alleen maar erger. Daarmee creëer je martelaren waar andere verdwaalde debielen zich mee gaan identificeren.

Pak het probleem nu eens bij de wortel aan. In Nederland zijn we zogenaamd allemaal gelijk. In de praktijk zijn sommigen echter gelijker dan anderen (hoe Orwelliaans). Waarom hebben wij getto’s met buitenlanders? Oh, zijn het geen getto’s? zou jij zo willen wonen dan? ik niet en volgens mij is dat de maatstaf. Zou ik blij zijn met een Marokkaan als buurman dan? Misschien juist wel, misschien ook niet, want als het een klootzak is blijft het een klootzak net als die ene Nederlandse buurman van me die ik ook gewoon een onaangepaste lul vind. En misschien zou die Marokkaan ook wel blij zijn met mij als buurman (kan ik me niet voorstellen, maar vooruit). Mijn punt is dat als we buren zijn we eigenlijk gedwongen worden om sociaal met elkaar om te gaan en dat we daardoor een situatie creëren waarin de sociale kruisbestuiving kan plaatsvinden. En dat is het begin van integratie, niet het einde van een lange weg maar wel een begin.

Wat ik in ieder geval begrijp is dat we die integratie nooit gaan bereiken als we doorgaan met het stigmatiseren van bepaalde groepen medelanders, wanneer we toestaan dat deze groepen zich bij elkaar in dezelfde buurt vestigen en daardoor niet worden gedwongen buiten de groep te gaan voor sociale en andere zaken. Ga maar kijken, de succesvolle integraties vinden allemaal plaats bij mensen die buiten die groep zijn gegaan. Die een eigen identiteit hebben opgebouwd, vaak gedwongen door de omstandigheden (al blijf ik een neger die met een plat Brabants accent praat raar vinden).

Om even terug te komen op de aanleiding van dit stukje, er is dus een grote groep extremen waar we niets meer aan kunnen doen, omdat wij het verkloot hebben in het begin. En die groep, die moeten we wel degelijk hard aanpakken. Daar kan je nooit meer iets van maken, maar ik wil wel benadrukken dat dat niet alleen hun eigen schuld is. Dat is ook de schuld van onszelf, onze politici die jarenlang hun kop in het zand hebben gestoken en pas acteren wanneer de situatie volledig uit de klauw is gegierd. Maar met de rest? daar kunnen we het nog heel gezellig mee maken.