Het einde van een experiment bedoel ik dan. Het experiment democratie om precies te zijn. Hoe aandachtsgeil Geert Wilders ook is, voor een aandachtig en semi-objectief beschouwer, heeft hij deze afgelopen weken weer haarfijn de vinger op de zere plek weten te leggen.

Waar draaide de hele rel nu om? In Engeland heeft 1 persoon, ene Lord Ahmed,  gedreigd dat als GW werd toegelaten om zijn mening te verdedigen hij 10.000 gelovigen de straten van Londen zou opsturen. De regering aldaar heeft zich laten chanteren door deze uitlatingen en heeft GW de toegang tot Engeland ontzegd. Een zwaktebod dus, want wat nu als Lord Ahmed als volgende beslist dat die groep ook wel de straat op wil wanneer het niet verboden word om belasting te betalen? 100% zeker dat het Engelse leger in staat van paraatheid word gebracht en dat de eerste de beste die het lef heeft om zich te vertonen linéa recta wordt afgevoerd naar een van hare majesteits prettige gesloten verblijfplaatsen.

Aan de basis van democratie staat het recht op vrijheid van meningsuiting. Iedereen heeft dus het recht, en misschien zelfs de plicht, om voor zijn of haar mening/overtuiging uit te komen en op te komen. Hoe waanzinnig, absurd of zelfs afschuwwekkend die mening/overtuiging ook is voor iemand anders. Democratie is het proces waarin al die verschillende meningen/overtuigingen tot een gezamenlijk gedragen idee worden omgevormd.

En daar zit in deze de crux. Wanneer we beginnen met dat recht te beknoppen, en zelfs een gekozen parlementariër (dus met een achterban die hem steunen in deze mening/overtuiging) het recht ontzeggen om zijn mening te geven, omdat wat hij zegt door een bepaalde groep als niet wenselijk wordt ervaren, waar stopt het dan? Juist, bij een persoon die dicteert wie wat en waar mag zeggen. En dat beste lezer heet een dictatuur. Daar hebben mensen in de niet eens zo verre historie tegen gevochten. Daar hebben we gezamenlijk een grondwet voor opgesteld zodat we er nooit meer voor zouden hoeven vechten.  Het is toch bijzonder ontluisterend, zelfs angstaanjagend, dat we weer afglijden in die richting.

Toch heeft Wilders teruggrijpen in de geschiedenis bij mij een aantal overdenkingen weten op te roepen. Zoals de economische situatie, of de harde kern van de National Socialisten, die ook wel uitmaakte wie welke mening mocht verkondigen en uiteindelijk de hele wereld in een oorlog hebben gestort die vele mensenlevens heeft gekost. En ja, ik ben de mening toegedaan dat er duidelijk overeenkomsten zijn met de extremistische neigingen die volgelingen van een geloof hebben. Want met God aan hun zijde beweren zij het gelijk voor te staan, en iedereen die zich daar niet aan onderwerpt is een zondaar. Zondaren zijn in hun optiek minder dan zij en daarom mogen……..

Misschien wordt het gewoon tijd om de wetten, die wij gezamenlijk hebben bepaald, na te leven en na te laten leven. Hoewel ik de eerste ben om te beweren dat die wetten niet mijn ideaal van een samenleving vertegenwoordigen zijn die wetten wel door ons gezamenlijk tot stand gekomen. En daarom zijn ze het beste wat we hebben om bloedige conflicten te vermijden.