Wat een achterlijk land is dit toch. Neem nou dit geval, de wijkteamchef (da’s een onderbaasje bij de politie) van Gooi- en Vechtstreek. Die stuurde een mailtje naar zijn werknemers dat er wat gedaan moest worden aan de achterblijvende resultaten en dat er daarom een “bonnendag” was georganiseerd, inclusief prijzen voor de ijverigste scribent (dat is een schrijver). En, natuurlijk is er dan altijd wel een ambitieuze of rancuneuze onderknuppel die zijn baas pootje wil lichten en de zooi doorspeelt naar de media. Met als gevolg een storm in een glas water, want de korpsvoorlichter springt direct op om de wijkteamchef af te vallen en te melden dat de man/vrouw ernstig berispt is. Want anders zou de shit wel eens bij de hoge ventilator (lees diegene die de arme man onder druk zet om te presteren) uit kunnen komen en dat moet toch vooral vermeden worden.

Ben eens eerlijk… natuurlijk is het niet leuk, het initiatief van deze beambte maar wat moet hij dan? Ook hij wordt beoordeeld op -in mijn optiek foute- criteria die zijn ingegeven door de wildgroei van managers die zich met een vak bezig houden dat ze niet beheersen, het runnen van een politie organisatie.

Want, door alle management technieken en politieke acties zijn ze bij de boys en girls van de gemeentecowboys vergeten waar het daadwerkelijk om draait. Dienen en Beschermen!

Als trouwe lezer kent u mijn standpunt hieromtrent natuurlijk al , maar voor diegene die zich hier nog niet echt in mijn –altijd juiste- mening hebben verdiept…. Eruit met die nep figuren die zich op kosten van de maatschappij/belastingbetaler wensen te verrijken zonder ook maar enige sjoege te hebben van het vak. Als je niet minimaal 10 jaar als (straat)diender tegen alle frustraties en ellende bent aangelopen ben je ook niet geschikt om de empathie op te brengen om te weten wat er zich op straat, waar wij als burger de meeste behoefte hebben aan ECHTE agenten, afspeelt.

Wij hebben namelijk geen benul van veelpleger politiek of enig ander excuus dat er wordt aangevoerd waarom de criminelen niet gewoon in de nor zitten. Wij willen dat wanneer er een politieagent op straat staat (en dat moet veeeeeeel meer gebeuren) we weten dat wanneer we in de ellende verzeild raken deze ons zal helpen, inplaats van een bonnetje uit te schrijven omdat we met ons bloed het trottoir vervuilen. Dat hij of zij ons zal waarschuwen bij betrekkelijk onschuldige overtredingen en ons zal bekeuren wanneer we ons niets van de waarschuwing hebben aangetrokken. En die ons direct te grazen neemt wanneer we geen respect vertonen. Gewoon. Een agent vertellen dat hij of zij de “vul zelf maar in” kan krijgen is gelijk maar 2 nachten logeren en overdag het bureau poetsen. Lik op stuk. Dan pas kunnen we weer terug naar de gewenste normen en waarden. Dan pas krijgt een agent respect.

Daar zou de academie in Apeldoorn eens een paar uur aan moeten besteden, niet van dat gelul over het managen van mensen en andere geitenwollensokken meuk, maar gewoon… laat een slachtoffer eens vertellen wat de impact was van het misdrijf. Of laat de burger (mij bijvoorbeeld) eens een discussie middag opzetten over wat ik nou verwacht van de politie.

En laten we die les dan ook gelijk maar verplicht stellen voor die dwaallichten in Den Haag die de hele politie organisatie telkens weer weten te gebruiken als politiek score middel.