Dit recept stond al een hele tijd in concept in het dashboard van WordPress. Niet omdat het niet lekker is, maar omdat ik hem nog niet helemaal onder de knie had. Sommige recepten vereisen namelijk wel wat finetuning voor ik het durf te publiceren. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar het is wel zo lekker dat ik hem niet meer achter wil houden. Dit maak deel uit van de Turkse Meze, een categorie hapjes die mij bijzonder aanspreekt. Volgens de verschillende websites komt dit origineel uit de regio zuidoost Turkije, met name Adana (je weet wel, van de kebab). 

Ingrediënten
Bereiding
  • 3 trostomaten
  • 1 groene paprika’s
  • 1 rode paprika
  • 1 ingemaakte groene peper (turşu)
  • 1 rode ui
  • Peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode peperpuree (biber salçasi)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Sap van een halve citroen
  • 2 theelepels Pul Biber
  • 1 theelepel sumak
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • Peper & zout2

Doe de tomaten, de ui, de paprika en de peper in een keukenmachine en hak ze fijn. Doe ze in een vergiet, of een fijne zeef, en laat ze staan om het overtollige water uit te laten lekken. Maak de knoflookteentjes fijn (raspen of door de knoflookpers).

Meng in een aparte kom de olijfolie, paprika-, tomatenpuree en het sap van de citroen samen met de kruiden. Doe de uitgelekte tomaten, uien, fijngesneden paprika en peper samen met de knoflook in een schaal. Voeg de dressing voor de salade toe.

Voeg tot slot fijngehakte peterselie, en eventueel verse munt, toe en meng alles goed door. Zet het geheel in de koeling en laat de smaken lekker op elkaar inwerken. Bij het opdienen decoreren met een paar olijfjes, wat takjes peterselie en wat verspreide druppels granaatappelsap.