Grill to Chill !

Jullie weten het ondertussen wel, als er iets te schroeien valt op de BBQ ben ik er als de kippen (runderen en of schapen lust ik ook) bij. Ik heb dus al een tijdje – als de zon schijnt begint het te jeuken – zin in een lekker Adana Kebab van de BBQ. Want, wat je van ver haalt, qua recept in ieder geval, kan erg lekker zijn. Daarom ben ik in de nabijheid van onze Belgische veste al een tijdje aan het zoeken geweest naar een goede (Turkse/Marokkaanse) slager. Zo eentje waar ze het gehakt gewoon vers voor je draaien. Blijkt dat je in Google helemaal niet moet zoeken naar Halal Slager maar gewoon Turkse supermarkt moet opgeven. Voilà, ik heb er eentje gevonden. in Geel, op 7,5 km afstand. Een waar walhalla voor de oosters georiënteerde kook-o-fiel.

Ik heb al tijden een speciaal receptje, maar heb onlangs wat extra inspiratie opgedaan op het wereldwijde web, waar je voor de meeste gerechten zeker 10 verschillende recepten kan vinden. Nou, daar voeg ik dan gewoon nummer 11 aan toe. Een prima recept voor “mijn” Adana Kebab. Hoop dat jullie het ook proberen, en vergeet vooral niet om te rapporteren hoe het is bevallen. 

Ingredienten
  • 1 kilo lamsgehakt (60% vlees, 40% vet)
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1-2 eetlepels Pul Biber (gedroogde chili vlokken)
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 1 theelepel kaneel,
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel sumak
  • zout, peper
Bereiding

Tja, officieel bij Adana kebab mag je dus al geen gehakt gebruiken en moet je de ui enzo erdoorheen hakken. fijn hakken. Maar, ik ben een luie kok, dus dat gaan wij mooi niet doen. Gewoon de keukenmachine uit de kast rukken en snipperen maar. fijn snipperen. Dan uitpersen dat spul zodat het een beetje droog wordt. Dus in de grote zeef en drukken. Daarna gewoon door het gehakt  kneden.

Maak een papje van het paprika poeder met een eetlepel water. Gooi dat door het gehakt en meng ook de andere kruiden erdoor.

Leg het gemengde gehakt in de koelkast en laat de smaken een paar uur op elkaar inwerken. Haal het daarna uit de koeling en vorm mooie spiesen (had je die brede ijzeren – want betere hitte geleiding – pinnen nog niet besteld op Ali dan?) Op de BBQ en bak ze bruin. Bijgerechten en sauzen? Ik ga voor knoflooksaus en een frisse herders salade, maar andalouse saus en bijvoorbeeld de Griekse gigantes plaki kan natuurlijk ook. In ieder geval Afiyet Olsun

De oogst uit de Turkse supermarkt in Geel.