De spruitjes van de Slagerij, Willem eet mee!

Tjezis…. wat een reacties op mijn, over het algemeen heel rustige uithoek van het WWW. Na zorgvuldige nalezing van zowel het eerste deel als van de reacties (tot op dit moment is de laatste van Willem) begint mij toch een raar gevoel te bekruipen. En, dat is niet een plezierig gevoel. De tendens die ik in de reacties bespeur is er een van wij zijn goed, wij hebben smaak en jij pauper…. enfin je raad het al. Wat de aanleiding tot deel 2 van het verhaal vormt moge duidelijk zijn….. de zelfingenomen, aanmatigende, reactie van Willem de artistiek lijder.

Nu moet mij van het hart dat ik buiten uitvreters zoals polifrieken, bestuurders en machtswaanzinnigen nog een groep heb waar ik de pest aan heb, te weten de paarse broeken (term gejat van GeenStijl en iets uitgebreid). Ter verduidelijking: een paarse broek is iemand die zichzelf verheerlijkt onder het mom van het hebben van een godgegeven expertise op het gebied van bijvoorbeeld artistiekerigheid, creatiefheid of iets anders dat voor anderen niet tastbaar is.

En dat beste Willem is wat jij bent. Een paarse broek. zonder hoofdletters. Misschien, dat voorbehoud maak ik wel, ben je muzikaal wel goed. Misschien zelfs heel goed. Maar omgaan met kritiek gaat je niet echt goed af. 

Ik heb geld betaald voor je product, 2x zelfs want mijn vrouw ging ook mee. Misschien moet je eens overwegen of dat SVK er staat om het publiek te vermaken of omdat jij je eigen artistiek verantwoorde ding wilt doen. Is dat laatste het geval ben dan ook zo eerlijk en vermeld dat de Slagerij is afgeweken van de oorspronkelijke koers (drumgeweld) en dat de show elementen bevat die voor een heel ander publiek zijn bestemd. Dan weet ik, als pauper die betaalt voor jouw uitspatting naar New Age, wat ik kan verwachten en wordt niet onaangenaam verrast tijdens het optreden. Want de faam van de Slagerij is toch echt verbonden met rauw drumgeweld, zonder tierelantijntjes zoals aapachtige kreten uit de synthesizer of picknicken met een gitaar. Lees je eigen gastenboek en de commentaren er maar op na.

Wat betreft je opmerking dat het jou allemaal niet zo boeit wat ik ervan vindt…. tja, daar hebben we dan de paarse broek voor aan nietwaar. Als artistiek genie, zonder twijfel zelfgezalfd, ben jij natuurlijk geen verantwoording schuldig aan het publiek. En daardoor zal de door jou ingeslagen weg resulteren in wat jij hoopt te voorkomen, namelijk niet uitverkochte zalen. En dat is jammer, vooral onnodig, want dat de Slagerij “het” nog in zich heeft mocht blijken uit de toegift, zonder poespas, het enige nummer wat wel de volledige zaal meekreeg.

Ik hoop dat je door al de reacties je niet alleen geroepen voelt te reageren, maar dat je er iets aan gaat doen! Juist omdat die reacties komen van mensen die betalen om te mogen genieten van drumgeweld en van mensen die SVK old style een warm hart toedragen.

Naschrift: Lever alsjeblief geen indirect commentaar op een van Nederlands Drum Helden, de heer C.J. Zuiderwijk. Tot jij bereikt hebt wat hij heeft bereikt (hier een kleine bloemlezing) mag je hoogstens in verering naar hem opkijken en stilletjes hopen dat jij ook ooit eens zoveel mensen zal inspireren tot het volgen van drumles of het spelen van drums.

 

4 reacties

 1. Om niet te vervallen in de simpelheid van meedoenerij aan oordeelsvorming die niet gebaseerd is op daadwerkelijke objectiviteit maar louter schreeuwende subjectiviteit zal ik mij in deze reactie beperken tot het stellen van een vraag in combinatie met het verstrekken van gratis advies (doe ermee wat je wilt)

  De vraag: Wat is nou toch daadwerkelijk het probleem dat er voor zorgt dat toch in ieder geval één persoon (de initiele auteur) maar waarschijnlijk meerderen (de personen die door auteur beledigd, gekleineerd en gekwetst worden) er van weerhoudt om hun tijd te besteden aan dat waar het werkelijk om gaat (door een ieder zelf in te vullen) ?

  Ik snap het niet
  Ik snap het gewoon echt niet

  Ok komt ie, het gratis advies:
  a) je hebt kunst, in welke vorm dan ook, op welke manier dan ook, door wie dan ook (paarse, groene of wat mij betreft oranje broek); kunst IS en kunst wordt gemaakt vanuit intrinsiek artistieke drijfveer. Of iets daadwerkelijk kunst is of niet valt over te discussieren, maar dat wil ik graag aan anderen overlaten. Tuurlijk leven we in een lekker kapitalistisch stelsel met zn allen, dus dat betekent: als jij een prijs wilt betalen om een willekeurig soort kunst te mogen aanschouwen, dan doe je dat. Als je die prijs er niet voor over hebt, dan ga je lekker niet! Als iedereen het met je eens is zal uiteindelijk de prijs dalen (minder vraag doet prijs dalen) of het aanbod veranderen (om oorspronkelijke prijs te kunnen handhaven) maar WAAROM WAAROM WAAROM moet jij je zorgen maken over het grotere geheel der Slagerij van Kampen? Waarom kan jij niet gewoon zeggen, jongens, goh ik had iets anders verwacht voor de prijs die ik betaalde, ik ben niet tevreden, er zijn vast een boel mensen die t wel leuk vinden maar ik kom niet meer, toedeledokie?
  Ofwel: waardeer wat je ervaart door er een prijs voor te betalen, of waardeer niet wat je ziet en laat het resultaat daarvan zijn dat je er geen prijs meer voor betaalt.
  Moeilijker dan dat is het écht niet!
  Want dan tot slot nog één vraag aan jou beste Jeroen, niet eentje die je hoeft te beantwoorden maar gewoon ter overdenking (of hoe je wilt); als jij moeite hebt met een zogenaamde paarse broek die zich volgens jou boven alle kritiek verzamelt en zich opstelt als een of andere goeroe op zijn gebied, waarom verhef jij jezelf dan tot een grotere macht door je zo ontzettend negatief uit te laten over iets alsof dat een objectieve waarheid is? Heb dan ook de bescheidenheid om je als louter individu op te stellen en te zeggen ‘jongens ik vond t niet zo leuk’ en laat het daar dan gewoon bij zonder je zo druk te maken over al dan niet uitverkochte zalen, wel of geen recht doen aan oorspronkelijke ideeen en meer van die commentaren die gaan over de artistieke vrijheid die een kunstenaar nou eenmaal gewoon heeft.

  Zo! En nu wens ik een ieder die dit leest nog een bijzonder fijne dag toe!

 2. @Mar: So hee wat een reactie. Daar moest ik even voor gaan zitten. Maar, het is mij toch gelukt een klein weerwoordje te verzamelen.

  Gaat ie dan….

  Dit is MIJN persoonlijke plek op het WWW. Daar vertel ik wat mij raakt of beweegt. Dat is per definitie niet een objectieve waarneming omdat deze is gekleurd door mijn gemoedstoestand.

  Dan nu het antwoord op je vraag: Ik voel me bekocht door SVK. Niet dat show slecht was hoor, helemaal niet voor een New Age performance. Maar daar kwam ik niet voor. Ik kwam voor drumgeweld, een verwachting die bij mij (en anderen) leefde door de marketing en de reputatie van SVK. Als je daarmee koketteert op je website en je vervolgens tijdens het optreden iets heel anders doet kan je reacties verwachten. Zeker als je mensen vraagt om hun mening te ventileren via de SVK website. De reacties die dat bij mij opriep heb ik verwerkt in mijn eigen kunstwerkje, het eerste stukje.

  Waarom ik niet gewoon mijn schouders ophaal en wegloop vraag/adviseer je me vervolgens. Omdat ik daar juist niet zo goed in ben, dat kan je wel opmaken uit de Over. Maar vooral omdat ik anderen wil behoeden voor dezelfde deceptie die mij ten deel viel.

  Actie geeft op deze pagina meestal reactie. En die reactie kan soms hard zijn. Zeker als ik mij onheus bejegend voel door iemand die door een beroep te doen op artistiekigheid alles maar denkt te mogen. Van mij mag dat dus niet. De arrogantie die deze paarse broek ten toon spreid in zijn e-mail raakte mij volledig tegen mijn verkeerde scheenbenen. Vandaar stukje 2.

  Dan nog je retorische vraag. Niks maakt mij beter. Misschien maakt het mij zelfs wel slechter. En bescheidenheid mag dan de mens sieren, ikzelf heb er niet zoveel mee.

 3. Heb je je wel eens afgevraagd of het gevoel dat jou bekroop (je was kennelijk persoonlijk geraakt door reacties, anders was jouw tegenreactie niet zo fel) misschien ook wel (het zij in andere vorm maar misschien wel in grotere mate) bij de mensen die jij bekritiseerde zo voelde?

  Ofwel: jij voelt je persoonlijk aangevallen door wat iemand zegt, maar komt het dan, met al die harde oordelen van je, niet in je op dat de mensen die jij bekritiseert wel keihard werken, doen wat ze goeddunkt, professioneel zijn, en ja er zelf voor gekozen hebben daar te staan, maar at the end of the day ook gewoon mens zijn en jouw harde woorden misschien gewoon niet echt leuk zijn om te lezen?

  Tuurlijk mag jij iets niet mooi vinden, tuurlijk mag je je mening vormen (zeker hier) maar all I wanna say is, misschien zou je dr zelf uiteindelijk ook een blijer mens van worden als je niet zo ontzettend hard je best doet jouw mening keihard op papier te krijgen en daarvan maar zoveel mogelijk mensen probeert te overtuigen.

  Beauty is always in the eye of the beholder, laat iedereen dan gewoon beholder zijn en probeer niet anderen te overtuigen van wat jij vindt.

  En nog heel kort over SVK, een reputatie of imago verplicht willekeurig organisatie niet dat ze niet mogen innoveren. Innoveren hoeft niet per definitie altijd te betekenen dat dat goed ontvangen wordt, maar stilstand is overal achteruitgang. En gelukkig voor SVK dan maar dat jouw mening dus toch niet die van de som der individuen is, want anders zouden ze dr al lang niet meer staan op dat podium.

  Ciao!

 4. @Mar: Mij bekruipt toch het gevoel dat in jou persoontje ook een wereldverbeteraar is verscholen.

  Mijn reacties zijn niet zo fel. Juist omdat ik me afvraag of ik anderen kwets. Misschien prikkel ik wel, maar steken? Niet in mijn optiek. Over het algemeen probeer ik juist te relativeren. Juist daarom heb ik een weblog, je bent dan verplicht nog een en ander rustig te overpeinzen omdat schrijven nu eenmaal niet zo snel gaat als lullen.

  Omdat ik de frustraties en andere zaken die mij mogelijk steken afreageer op deze plek ben ik juist een blijer mens. Gewoon omdat wanneer ik het eenmaal op elektronisch papier heb staan het uit mijn systeem is verdwenen (behalve in uitzonderlijke gevallen).

  Ik probeer zeker geen mensen te overtuigen, (dan was ik wel in de politiek gegaan) maar als anderen een Aha erlebnis hebben tijdens het lezen van mijn pennevruchten kan ik daar niets aan doen. Zoals in de Over staat, dit is mijn plekje en als je het niet wilt weten…..

  Overigens denk ik dat het wel een filosofische discussie kan worden of iemand met bepaalde ideeën waarvan hij of zij overtuigd is anderen daarvan niet in kennis mag stellen of proberen te overtuigen van die ideeën. Democratie was ooit ook een idee, net als communisme trouwens.

  SVK dan nog even. Innovatie, ontwikkeling allemaal goed. Heel goed zelfs, maar ben er dan wel eerlijk over. Dan heb ik vooraf de keus en niet achteraf. Overigens vond ik het eerste stukje heel mild. Het was de reactie die leidde tot stukje 2… actie en reactie of te wel de wet van het blog, actie leid vaak tot een tegengestelde heftigere reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *