Goed, waar waren we gebleven… de avonturen van Jeroen & Nieke in het verre enge buitenbos (ja een referentie naar de Fabeltjeskrant en dan niet de politiek correcte maar gewoon de hardcore versie die ik in mijn hele jonge jaren ongefilterd voorgeschoteld kreeg, net als Kuifje in Afrika). Nou, eng….. dat valt nogal mee. 

België blijkt een verbazingwekkend vriendelijk land te zijn, met dito inwoners. Ik bedoel dan natuurlijk wel de hardwerkende Bourgondiërs, de Vlamingen. De Walen weet ik alleen van horen zeggen en van Borgerokko heb ik me ook nog geen duidelijk beeld (behalve dan van die ene Belgisch/Marokkaanse komiek) kunnen vormen.

Maar genoeg met de achtergrond. Dankzij de harde werken (en het stiekem al beginnen aan fase 2 voordat het eigenlijk officieel van ons was) begint langzaam maar zeker er zich een waar paradijs te vormen hier in Meerhout. Nieke en ik hebben besloten dat het “de Vlessenhof” gaat heten. Vlessen is dan afgeleid van vlassen, het bewerken van vlas naar linnen en hof…You Get The Picture.

Anyroad, de werken. De grote transformatie is vooral buiten te bezichtigen. De oude fazantenschuur is door Sara voortvarend afgebroken. Sara, die via Frank de Klusser op de Vlessenhof terecht kwam, samen met haar KOMATSU graafmachine. Een stoer wijf die onlangs in Etten-Leur nog netjes derde werd tijdens de trekkertrek pull.

Het echte werk, de belangrijkste moot van het gebeuren, is natuurlijk het bewoonbaar maken van ons huis.

Zo hebben we na de afgelopen vorstpiek in december besloten om wat vooruit te lopen op de werkzaamheden en alvast een centrale verwarming te installeren. Een apart gebeuren hier in België, want ik ken de weg niet. In Nederland ga ik in zo’n geval naar een gespecialiseerde winkel (Hallo WarmteService), maar dat werkt niet in België.

Koud in huis! - straightfrom.nl

Nadat de wat oudere man achter de balie was bekomen van de schrik dat er zomaar een Nederlander binnenliep, dat die ook nog eens begon te praten en dat dan tegen hem en ik hem dus vroeg naar een vakman die hij misschien kon aanbevelen…. werd het gewoon stil. Die kende hij niet. Terwijl ik zeker weet dat er de godganse dag vakmensen (en ook beunhazen) bij hun over de vloer dweilen.

We zijn dus met Tom en zijn kompaan uit de Ukraine Peter (Pjeter/Pjoter?) in zee gegaan. Dat was toch al de bedoeling, maar een mens wil wel wat te kiezen hebben en bij dit soort zaken ben ik een giga twijfelkont. Kies ik wel de goede, zijn het wel vakmensen? etc.. Achteraf gezien ben ik heel blij dat we met deze heren in zee zijn gegaan. vakbekwaam, rustig en een flinke dosis kennis en advies.

Nog een nabrander…. die van Marcke is trouwens, ondanks de bewering van Tom, zeker niet zo goedkoop. Ik blijf Nederlander, dus een snelle google actie op de offertes losgelaten. Dat scheelde in totaal meer dan 1.000 euro op de inkoopprijs van Tom, tot zijn grote verbazing, want Tom was er heilig van overtuigd dat hij de beste prijzen van België kreeg daar. 

De CV is geïnstalleerd en levert een heerlijk constante stroom warm water (ook op een acceptabele druk, want alle oude waterleidingen zaten vol kalk en zijn gelijk vervangen) en een prima warmte zodat we niet meer met 3 truien en een paar extra fleecedekens op de bank zitten.

Ondertussen zijn Tom en Peter onderdeel van het dagelijkse leven in de Vlessenhof. De heren zijn nu druk met het trekken van kilometers aan elektriciteitsdraad, een zeer noodzakelijke klus zeker omdat de oude installatie volledig afgekeurd was (er zat dus katoenen isolatie in de muur, als het al niet voor een flink deel was weggerot).

Ter afsluiting van dit stukkie een kleine bloemlezing van wat er (onder andere) nog te gebeuren staat:

  • Isolatie zoldervloer (zelf doen)
  • Isolatie spouwmuur
  • nieuwe septische put
  • nieuwe riolering
  • regenwater opvang
  • vervangen dakgoten
  • isolatie dak
  • nieuwe badkamer
  • nieuwe ramen en kozijnen
  • vloer uitbreken en vervangen