Een werkverschaffing voor uitgerangeerde politici, onkundige managers, beroepsbestuurders, boekhouders en andere querulanten, die de mensen die daadwerkelijk zorg verlenen hinderen met onzinnige regeltjes, procedures en obstructies.

Dat beste lezers is naar mijn mening wat onze zorg is geworden. Want zorg wordt bepaald door verzekeraars. Niet door mensen die ervoor hebben geleerd. Niet door ons, door de medici, nee door boekhouders. Mensen die bepalen dat een medicijn, een behandeling. de fysiotherapeut of zelfs een consult van 20 minuten bij de huisarts te duur is. Deze figuren zijn overigens zelf rondom verzekerd door gebruik te maken van collectieve regelingen die ruimhartig worden aangeboden (lees hier vooral GOEDKOOP) door het bedrijf waar zij werkzaam zijn. 
De marktwerking in de zorg heeft de mensen die daar gebruik van moeten maken (ja, moeten want je bent niet ziek voor je lol) alleen maar nadelen gebracht. Het heeft niks opgeleverd, zelfs niet de financiĆ«le besparingen die ons door gloedvol prekende politici werden beloofd. Wel bracht het ons medicijnen die door een ander (goedkoper) worden nagemaakt, patentgedoe over diezelfde medicijnen, uitgesloten behandelingen, beperkte dekking en een drempel om naar een arts te gaan. Die besparingen kan je natuurlijk ook niet verwachten want een aantal handige graaiers verdienen er flink geld aan. Niet alleen de verzekeringsmaatschappijen, maar ook de “zorg” ondernemers. Die laten de ene BV (het ziekenhuis) bij de andere BV (medicijnverkopers) inkopen om zo hun winst te maximaliseren. Wat weer tegen het zere been is van de verzekeraars, want die willen daar ook een procentje van meepakken. 

Is de oplossing dan een Nationaal ziekenfonds zoals de tomatenpartij zou willen? Nou, ja en nee.Door de invoer van de marktwerking is er een wildgroei aan bestuurders en controlerende organen ontstaan waar niemand blij van wordt. Die controlerende organen waren er daarvoor ook al en die functioneerde ook niet geweldig. Die uit wantrouwen en werkverschaffing (ja, de controlerende ambtenaren) ontstane laag moet worden weggesneden als necrotisch weefsel

De enige oplossing is om de regie weer terug te geven aan de overheid en alle ziekenhuizen, zorgverstrekkers en andere particuliere zorginitiatieven te nationaliseren. Een stofkam door de procedures (en alle onnodige regeltjes) te halen en de kwaliteit van de zorg weer uit te besteden aan de zorgers. Aan de medici, aan de (wijk)verpleegkundigen en aan alle anderen die ervoor zorgen dat een mens (redelijk) gezond door het leven kan gaan. En laat het orgaan dat moet beslissen over behandelmethodieken en geneesmiddelen dan ook uit die mensen bestaan, en niet uit boekhouders. Ondersteun de behandelaars door regelgeving die zinnig is (werkt het medicijn, de behandeling? Is het bewezen? Dan kan/mag het toegepast worden) en door vakkundige mensen die, ondergeschikt aan de zorgverlenenden, de inkoop regelen.

Dan pas denk ik dat onze zorg weer gezond wordt.