Veel te veel zooi. Sowieso. Hoeveel broeken, korte broeken en shorts heb je nodig voor 11 dagen? Hoeveel onderbroeken, hoeveel paar sokken? Want, in Marokko hebben ze natuurlijk vast geen wasmachine hé…

Natuurlijk ontkom ik niet aan het Marokkaanse ritueel van cadeaus voor jan rap en z’n ouwe moer. Voor de zakelijke relaties gaat er deze keer chocolade mee. Niet zomaar chocolade, nee… echte chocolade tulpen van de chocoladefabriek, rood-wit-blauw geairbrushed. Uiteraard verpakt in een nep gucci verpakking want daar zijn ze gek op in Marokko.

Voor oom Ibrahim (de oom van Rachid en mijn lokale gids/regelneef) gaat er kaas mee. Ook twee potten pindakaas van Calvé (een met, en een zonder stukjes noot) gaan mee voor zijn dochtertje. 

Tot slot gaat mijn en Nieke’s complete ICT afdeling ook mee natuurlijk. dat wil dus zeggen: één iPad Pro (ja, zo’n grote), één gewone iPad, 2 iPhone’s, twee e-readers, één laptop, de nodige opladers, stekkers, stekkerblok, muis, etc.. 

Ik ben blij dat ik vanochtend bij Transavia toch nog maar die extra ruimbagage heb geboekt, want zo te horen aan de zuchten en kreunen past het allemaal net (niet).