verkeizingenJa, een teiltje, zo’n ouderwetse, om eens lekker in te kosten. Omdat ik merk dat de wind der verkiezingen weer door de stoffige burelen van de politieke partijen waait. Te pas, en vooral te onpas, duikt er weer een van die zakkenvullers op een zogenaamd “Hot Issue”.

Samson, die godbeterhet het lef heeft om zich druk te maken over de tweedeling in de maatschappij. Hou toch op joh, ga eens een baan zoeken, wordt stratenmaker op zee ofzo. Jouw partij, de motor van de baantjesjagerscarrousel is een van de veroorzakers van die tweedeling. Al sinds die liegende dief Wim Kok (terug dat kwartje commissaris Kok) de ideologische veren van de partij liet vallen (en eigenlijk daarvoor ook al).

Of Pechthold…. ook zo’n fijn portret met vaste normen en waarden. Van Mierlo, de rebellerende jongere die voor democratie streed, die alle uitgangspunten van D66 zelf al tijdens leven heeft verkwanseld, draait zich nu om in zijn urn. Wat nou volksraadpleging? Referendum? Nee, alleen wanneer het hem uitkomt. Lekker samenwerken met alle partijen en fel voorstander van de verkwanseling van de Nederlandse soevereiniteit aan de door elke weldenkende Nederlander verfoeide EU.

Het CDA van Buma dan maar? Die ineens uit wanhoop de gekozen burgemeester uit de kruitdampen van het oude D66 partijprogramma trekken. Maar alleen omdat ze merken dat er niet zoveel van dergelijke lucratieve meer hun kant uit worden geschoven. En vervolgens dat afzwakken door te roepen dat de gemeenteraad dat dan maar moet kiezen voor de burgers….. Datzelfde CDA dat voorheen daar echt geen ene moer om gaf, want ze hadden de macht in handen en konden samen met hun vriendjes lekker schuiven en dealen.

Mensen, beste mensen zelfs, laat je toch niet steeds weer door dezelfde draaiers en leugenaars besodemieteren. Zolang ze denken iets van je nodig te hebben (je stem) beloven al de politieke partijen gouden bergen, geen een uitgezonderd. Maar realiseer je nu eens dat die gouden bergen betaald worden door …. juist, jezelf! Een sigaar uit eigen doos, met een geschenkverpakking eromheen die je uiteindelijk ook zelf betaald. En wanneer ze eenmaal weer met hun luie reet op het pluche zitten hebben wij ze ineens verkeerd begrepen. Nee, dat hebben ze nooit beloofd….

En ondertussen ligt ons land op zijn economische reet, worden ondernemers die het zouden kunnen opbouwen aan alle kanten gehinderd door de vazallen van de polifrieken (de bureaucraat, ook bekend onder de scheldnaam “Ambtenaar”). Alle regeltjes die ze maar enigszins kunnen verzinnen om zichzelf aan het werk te houden en waar mogelijk zelfs wat meer onderknuppels te scoren (want = meer wedde) zullen ze fanatiek invoeren en handhaven. En, lukt het niet met regeltjes dan neemt men wel de toevlucht tot bijzonder onfrisse praktijken (zie casus de Vlieger of Poot) om de vrijgevochten ondernemer die ietsje te vrijgevochten was weer onder het maaiveld te krijgen.

Enige consequentie van hun handelen is hun vreemd, wanneer ze “De eer aan zichzelf houden” bedoelen ze eigenlijk dat ze met behoud van hun salaris lekker thuis gaan zitten. Zonder sollicitatieplicht, zonder een cent in te leveren, want dat zijn regeltjes die ze voor zichzelf hebben gecreëerd. Ik moet dan ook hard lachen om de tweets van diezelfde Erik de Vlieger die ene Tofik de wachtgeldgraaier steeds uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Niet dat die Tofik daar ooit ten kantore zal verschijnen, maar alleen het feit dat er toch nog iemand is die zich daar ook druk over maakt doet mij goed.

Hoe komen we ooit van deze, ik geef het toe, zelfgecreëerde bestuurlijk zooi uitvreters af? Een wijziging in de grondwet? de grondwet maar helemaal afschaffen en opnieuw beginnen? Mag je eigenlijk in Nederland oproepen tot revolutie?