Ik was laatst “op restaurant”. Bij Ali Baba in Beringen. Niet zo lekker als mijn al-time favoriet Adana in Oss (NL), maar voor een lekker hapje zeker niet slecht. Waar ik het meeste van heb gegeten waren dit keer niet de spiesen of kebab, nee, van de dipsauzen en het naan brood. Vandaar hier het recept van mijn favoriet, de overheerlijke, verfrissende, Cacik,

Ingrediënten
  • emmer Griekse yoghurt (500 ml)
  • komkommer
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 2 tl dille (flinke scheppen)
  • 3 tl munt (Nane van Miras food)
  • kopje water
  • scheutje olijfolie (garnering)
Bereiding

Doe de yoghurt in een mengkom. Schil de komkommer, halveer hem en verwijder de zaadlijst (met een eetlepel eruit schrapen gaat het makkelijkst). Rasp met de hand of met de keukenmachine de komkommer in fijne reepjes. Doe die reepjes in een dubbel vel keukenpapier en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Voeg toe aan de yoghurt in de mengkom.

Pel en snij de teentjes knoflook. Pers de gesneden knoflook (met een knoflookpers zodat het lekker fijn wordt) uit boven de yoghurt. Voeg de kruiden toe aan de yoghurt en meng het goed door elkaar. Verdun de dip met wat water (maar zeker niet teveel).

Garneren met olijfolie, een sprenkeltje pul biber (ja, ook van Miras Food), een paar (zwarte) olijven en een takje dille. Afiyet Olsun of Bsaha