Burrata, een heerlijke kaas variant uit Italië. Niet helemaal Mozzarella, maar net even wat meer. Ik koop ‘m gewoon bij de Lidl, super lekker en heel Zeeuws meisje – “Niet duur”.
Met de nieuwe levensstijl zoek ik naar lekkere recepten en die haal ik van heinde en verre. Een van mijn huidige inspiratiebronnen is TikTok. Dit receptje is redelijk eenvoudig en multi inzetbaar. Je kunt het serveren met pasta (in mijn geval een variant van kikkererwten of doperwten), maar het werkt ook uitstekend als een goddelijk bijgerecht. Serveer je er een lekker knapperig brood bij dan kan iedereen de pan uitlepelen.
Ingrediënten
- 400 g pasta
- 2 aubergines (±500 g)
- 500 g cherrytomaatjes
- 4 (flinke) tenen knoflook
- 2 burrata’s (125 g per stuk)
- 2 tl gedroogde chili flakes
- 8 el olijfolie (4 voor de aubergine, 4 voor de saus)
- Zout & Peper
- Verse basilicum (optioneel, maar helpt voor frisheid)
Bereiding
Snijd de aubergine in blokjes van 1–1,5 cm. Gooi ze in een vergiet met wat zout, laat 15 min uitlekken (tegen bitter en vocht). Daarna goed droogdeppen want je gaat het bakken/frituren.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan – de hapjespan kan prima hiervoor. Bak de aubergine op medium-hoog vuur tot zacht en goudbruin (10–12 min). Haal uit de pan en zet apart (ik doe er wel een keukenpapiertje onder om het ver wat op te vangen).
Zelfde pan: olijfolie toevoegen, knoflook in plakjes, vuur medium. Laat bruinen. Voeg dan tomaatjes en chili flakes toe. Laat ze barsten en karamelliseren (8 min).
Goed, nu het optionele stukje: Pasta koken. Kies een pasta die bij jou past. ik kook mijn peulvruchtenpasta beetgaar in (licht) gezouten water. Bewaar wel altijd wat kookvocht als je het afgiet voor de saus.
Mik de hele zwik bij elkaar in de pan bij de tomatensaus. Lepel voor lepel het bewaarde kookvocht van de pasta (zit lekker veel zetmeel in) erbij tot alles glanst.
Verdeel over diepe borden. Scheur de burrata erboven. Basilicum erop voor de kleur en geur en eventueel wat parmazaanse kaas om te bestrooien. Buon appetito!