resultaatWonderbaarlijk spul, die wietolie. Volgens de bronnen op Facebook, altijd uitermate betrouwbaar, helpt het tegen jan rap en z’n ouwe moer. Uit eigen ondervinding kan ik melden dat het in ieder geval prima spul is als je, net als ik, chronische pijn hebt. Dat schijnt te komen door de werkzame stoffen THC-A en de verschillende CBD(s).

Ik gebruik het zelf. Tegen pijn. Het werkt. alle andere claims die je kan vinden op allerlei uithoeken van het wereldwijde web zal ik niet bevestigen, nog ontkrachten. Er staat genoeg leesvoer on-line dus ik zou zeggen Google is je beste vriend.

Wel ben ik zo vrij geweest om wat verschillende artikelen op het net af te struinen en de informatie daarvan samen te vatten in dit stukje. Geenszins wetenschappelijk, maar toch een poging om een en ander wat te verduidelijken.

De bereiding

benodigdheden

Wat ik interessant vind, daar verdiep ik mezelf wat meer in. In dat verband ben ik zelf gaan prutsen. Ik maak dus zelf mijn eigen versie van wietolie. Gericht op mijn specifieke behoefte, dus laag in THC en hoog in de andere werkzame stoffen. Het proces is eigenlijk heel eenvoudig. Je perst de olie uit het planten materiaal. Dat verhit je dan weer en daar gooi je een drager bij. Klinkt simpel toch? Toch is het iets moeilijker dan hier staat.

Allereerst heb je natuurlijk wel de grondstof, Cannabis, nodig. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik wel wat mensen ken, en die wisten weer een vindplaats van snoeiafval voor me. Die Cannabis moet je drogen, laten ademen en vervolgens fijnmalen. Daarna moet je op een nette manier (voor mezelf, dus het moet ook echt goed zijn) de olie uit je grondstof krijgen. Aangezien ik redelijk lui ben aangelegd wil ik dat dus op een heel makkelijke manier voor elkaar krijgen.

Daar komt de firma Dexso (Zwitsers, altijd al goed in geld verdienen) om de hoek kijken. Zij hebben voor de professionele hobbyist een prachtige product op de markt gebracht, de essential oil extractor. Een buis op drie pootjes. Onderin een zeefje en een gaatje, bovenin een schroefdeksel met een gaatje. Daarnaast brengen zij een bijhorende spuitbus met Dimethyl Ether op de markt. Ik bestel die spuitbussen gewoon via internet en ze worden in discrete verpakking netjes door de pakketbezorger aan de voordeur afgeleverd. Bij het filmpje kan je zien hoe de extractie in zijn werk gaat.

Filmpje

Afwerking

wietolie ruw productHet spul wat uit de Dexso komt is geenszins geschikt voor gebruik. Eerst zal de Dimethyl Ether uit het product moeten verdampen. Hier sla ik 2 vliegen in een klap. De glazen bak hup in de (elektrische hetelucht) oven, op 100 graden. Niet alleen verdampt het goedje (wat behoorlijk brandbaar is) maar ik decarboxyleer ook gelijk. Het resultaat is een mooie, egaal gladde, teerachtige pasta. De pure wietolie. Per 50 gram basismateriaal krijg ik via deze procedure zo’n 10 gram puur product. 

De teerachtige pasta (concentraat) los ik op in extra vierge olijfolie (olijfolie zit vol met antioxidanten en onverzadigde vetzuren) van een goede kwaliteit. Dat doe ik een beetje op het oog, dus hoeveel ik er precies bij gooi? ongeveer een bodempje van die schaal. In ieder geval net genoeg olie om onder voortdurend roeren de pasta op te lossen. tijdens dat roeren verwarm ik de boel ook nog, gewoon omdat het dan makkelijker oplost. Voor de smaak gooi ik er nog een scheut drank bij. Deze keer een 60 jaar oude armagnac, en de vorige keer 18 jaar oude Glenfiddich. Opdrinken doe ik het toch maar heel sporadisch en ik wil wel graag iets lekkers onder mijn tong druppelen. 

Ik bewaar mijn olie in een afgesloten glazen potje (doperwten) de koelkast. Wanneer ik nodig heb kan ik het kleine pipetflesje makkelijk vullen met een grote injectiespuit (als ik er tenminste aan denk om de olie eerst even op temperatuur te laten komen).

een kort overzichtje van de belangrijkste werkzame stoffen in wiet:

Stof Decarboxyleren temperatuur Werking Medisch
DELTA-9-THC 157°C Zorgt ervoor dat de gebruiker zich licht in het hoofd gaat voelen, “high”. Pijnstiller, ontstekingsremmer, antioxidant, anti-emeticum (tegen braakneigingen) en geeft een euforisch effect.
CBD (CANNABIDINOL) 160-180°C Zorgt voor een rustgevend gevoel en maakt het effect van de THC sterker. Angstreductie, pijnstillend, anti-psychose, ontstekingsremmer, antioxidant en antispasmodicum (krampstillend)
CBN (CANNABINOL) 185°C Afbraakproduct, veroorzaakt een dronken gevoel en kan lijden tot een high die lijkt op te komen maar nooit echt doorbreekt. CBN is extreem complex en er is hier weinig over terug te vinden. Kalmeringsmiddel, slaapmiddel, antibiotisch.
CBC (CANNABISCHROME)  220°C werkt samen met de THC om het gevoel aangenamer te maken. Sterke gelijkenissen met CBD. ontstekingsremmer, antibiotisch en schimmelwerend.
CBG (CANNABIGEROL) 220°C CBG is de eerste cannabinoïde die wordt aangemaakt tijdens de groei van de cannabisplant. CBG is niet psychoactief en is vooral slaapverwekkend. Het werkingsmechanisme van de natuurlijke cannabinoïde cannabigerol (CBG) is onbekend. ontstekingsremmer, antibiotisch, schimmelwerend en bloeddrukverlagend.
THCV (TETRAHYDRO-CANNABIVARIN) 220°C THCV zou invloed hebben op de snelheid waarmee de roes toeslaat. Vooral cannabis uit Afrikaanse en Aziatische landen zouden een hoog THCV gehalte hebben. Een deel van de geur die vrijkomt voor de effectieve verbranding of consumptie van cannabis zou hieraan gelinkt zijn alsook het sterke hoesten bij inname.  pijnstillend en euforisch effect.