Het is zover. Grondwet of niet. Hij gaat voor gaas, net zoals Janmaat voor hem in het zand beet. In Nederland mag je anno 2009 niet meer voor je eigen mening uitkomen. Onze geblondeerde volksmenner mag binnenkort voor het hekje verschijnen om daar te vernemen dat je best wel een eigen mening mag hebben, zolang die maar strookt met het officiële regeringsbeleid, danwel met de mening van mr. Spong, die zich persoonlijk zwaar gedemoniseerd moet voelen.

Niet alleen volgens de Nederlandse wet, zelfs voor het gedrocht uit europa staat vast dat een van de hoogste rechten in een ontwikkelde democratie het recht op vrijheid van meningsuiting is. Zie bijvoorbeeld artikel 71 van de Europese grondwet, of kijk eens naar artikel 7 van de Nederlandse grondwet uit 18zoveel.

Of Wilders zich op het randje beweegt, of zelfs eroverheen is gegaan is in deze helemaal niet spannend. Wilders zegt wat hij denkt en dat is een grondrecht. Net zoals diegenen die zich door Wilders zijn gedachtengoed gedemoniseerd voelen het recht hebben om hem inhoudelijk van repliek te dienen in dezelfde arena. 

Jammer genoeg is er niemand die Wilders van repliek dient, die zijn uitspraken, met feiten onderbouwd, ontkracht. In ieder geval niet met hetzelfde publicitaire succes. Het is waarschijnlijk om die reden dat Spong en trawanten zich gewapend met bergen jurische kennis beroepen op het ultieme middel om te onderdrukken, de rechtspraak. 

Jammer genoeg zal dit het probleem dat zij (de gedemoniseerden) hebben niet gaan oplossen. Het zal hun probleem alleen maar gaan vergroten. Want met machtsmiddelen gedachten of meniningen onderdrukken heeft een averechts effect. Kijk maar naar de historie van onderdrukking. Diezelfde historie die ons laat zien dat er slechts een paar fonkelende vonken nodig zijn om een kruitvat te onsteken. En dat is nu juist waar ik bang voor ben dat er gaat gebeuren.