In mijn vorige stukje over het blije TV landschap van Nederland waren het de publieken. Nu is daar veel, heelveel, fout maar ook bij de commerciëlen kan er wel enige kanttekening geplaatst worden. Want waar anders dan bij de op reclamegelden beluste uitzenders van herhalingen kan je anders als kind van BN’er aan de slag?

Het is zelfs al zo erg dat het roddel en broddel programma van Nederland, Boulevard bedoel ik ja, in een heuse commercial is ingebed. Nu wist ik al dat de vuilspuiter nieuwsjagers niet wars zijn van wat extra zakeuro’s, maar om zo diep te zinken? Om een commercial in een commercial rond een commercial….. nee, dat had ik niet verwacht.

En wat te denken van de schaamteloze programma promotie die op deze kanalen gebezigd word? Ik bedoel maar, het is niet prettig als een programma wat je aan het kijken bent word onderbroken voor reclame, maar het is helemaal bijzonder storend dat er tegenwoordig tijdens een programma al reclame wordt gemaakt voor weer een “eigen” show. Zit ik naar een leuke verherbouwing te kijken, komt er ineens een allang geleden ontmaskerde onbegaafde goochelaar links in het beeld schuiven om te vertellen dat we vooral naar zijn show moeten kijken om te weten door wie we in de toekomst belazerd gaan worden. Of dat opgetoefte haar van die door de roddelbladen over de schaatsgetilde (want een paard loopt weg voor het tillen kan beginnen) jodelaar die tegenwoordig samen met wat andere BN’ers een format uit het stenen tijdperk weer probeert tot een soort van leven te wekken.

Was u trouwens ook al opgevallen hoe fantastisch het gebezigde taalgebruik is bij SBS? Dat iemand die met 123 km/u over de snelweg rijdt door die in hoogte begrensde presentator met krullen al snel een levensgevaarlijke wegmisbruiker wordt genoemd. En dat in dat slap excuus voor een “voorlichtingsprogramma” ook altijd die camerageile heer in regenjas aan het woord is? En dat beiden gebruik maken van alle mogelijke superlatieven om toch maar aan te geven hoe bijzonder gevaarlijk en vooral tegen de wet de staandegehouden personen bezig zijn? Maar ik vraag me toch af, kan dat allemaal maar zomaar. Is er dan geen advocaat die aan dit soort exploitatie van belastingbetalers een halt kan toeroepen?