imageStel je voor, lekker op vakantie in Gods eigen Normandie en geen zak beter te doen dan de social media te scannen in je hangmat. Op het tafeltje naast me liggen de sigaren en de snaai onder handbereik. Heerlijk dus. En wat lees ik dan…. een hoop relletjes en gedoe over de burkini (of boerkini of bourkini want zelfs Google weet niet precies hoe je dat nou schrijft).

Laat ik voorop stellen dat ik het een raar gezicht vindt zo’n zwempak. Ik zie liever een fel gekleurde (minimale) bikini om een prachtig lijf want ik ben en blijf natuurlijk een liefhebber van vrouwelijk schoon. Niet geheel politiek correct maar die hoop heb ik allang opgegeven.

De rel is begonnen met wat gedoe tussen (hoe kan het toch zo zijn) wat Marrokanen en wat Corsicanen. Want er zouden toeristen zomaar foto’s hebben gemaakt van burkinidames. Bleek achteraf natuurlijk niet het geval te zijn. Was gewoon een teritorium oorlogje. De mocro’s dachten dat zij hun normale gedrag ook op Corsica konden vertonen en werden direct door de lokale bevolking, die schijnbaar van oudsher al behoorlijk heetgebakerd is, terecht gewezen. Zie voor een typische uitleg van de situatie vanuit Corsicaans oogpunt het ingesloten filmpje.

https://youtu.be/PiX9qyqrKPk

Terug naar de burkini. Ineens is zo’n zwempak een uiting van de onderdrukkende islam en derhalve zwaar tegen het zere been van de beroeps recalcitranten en voorvechters van vrouwenrechten. Maar is dat wel zo? Is een burkini bedoeld als repressimiddel voor losgeslagen vrouwen? Neen. De ontwerpster van het zwempak, Aheda Zanetti, heeft het ding ontworpen zodat islamitische vrouwen konden sporten. Lees het maar na op de officiele website. In mijn optiek is dat dus een stimulatie voor (onderdrukte) vrouwen om juist actief deel te nemen aan de maatschappij. Een eerste stap naar het afwerpen van het juk.

NB. Ik ben van mening dat de voorschriften (van alle geloven) zijn opgesteld door mensen uit een tijd die compleet anders was. Mocht er een God zijn dan is hij/zij/het toe aan een nieuwe afgevaardigde hier op deze aardkloot, want diegenen die nu die rol claimen verkondigen vooral hun eigen mening of de mening van minimaal 2000 jaar geleden.