Leonard Nimoy is op 83 jarige leeftijd overleden.

Leonard wie? zal menigeen nu denken. Maar als ik dan zeg dat dat de echte naam is van een acteur en hij de rol van Mr. Spock speelde in verschillende Startrek films en series, zal er bij menigeen een lichtje gaan branden.

Mr. Spock was de vertegenwoordiging van de rede, van de koele logica zonder de emotie. Maar toch zat er een humaan stuk in hem, een stuk waar wel degelijk emotie een rol speelde. Op mij maakte het hele concept Startrek een diepe indruk. Niet alleen de herhalingen van de originele serie, maar zeker ook de films en de vervolgseries. En Spock, Spock was een van de vaste waarden in het hele concept.

Prachtige oneliners wist hij op precies de juiste, bijna emotieloze, wijze ten berde te brengen. Enkele daarvan wil ik hier neerzetten als eerbetoon aan een acteur die de rol werd of misschien wel aan een een rol die de acteur werd.

  • “Change is the essential process of all existence.” — Spock, Star Trek: The Original Series
  • “I’m touched by the idea that when we do things that are useful and helpful — collecting these shards of spirituality — that we may be helping to bring about a healing.” — Leonard Nimoy
  • “The needs of the many outweigh the needs of the few, or the one.” — Spock, Star Trek: The Wrath of Khan
  • “You know, for a long time I have been of the opinion that artists don’t necessarily know what they’re doing. You don’t necessarily know what kind of universal concept you’re tapping into.” — Leonard Nimoy
  • “Insufficient facts always invite danger.” — Spock, Star Trek: The Original Series

Live long and prosper

Categorieën: algemeen