Buiten is het ouderwets guur weer. Je zou haast denken dat we naar de winter aan het toewerken zijn in plaats dat we naar de lente gaan. Gelukkig heb ik een prima remedie tegen de winter, een stevig en verwarmend soepje. Deze keer iets vegetarisch (ja, echt waar), uiteraard uit de Turkse keuken waar je nu eenmaal simpele maar toch heerlijke gerechten kan vinden.

ingrediënten
400 gr gewassen rode linzen
2 uien (grof gesneden)
paprika trio (grof gesneden)
2 wortels (grof gesneden)
1 – 2 teentje(s) knoflook (geplet)
2-3 aardappels (grof gesneden)
Paprika puree
3 blokjes groente bouillon
2 liter water
1 – 2 theelepels pul biber
1 theelepel gedroogde munt
½ theelepel oregano
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel komijn
½ theelepel chili poeder of cayenne peper
zout naar smaak
Crème fraise
Olijfolie
bereiding

soep kokend in ijzeren pan - straightfrom.nlZoals je op de foto kan zien gebruik ik een gietijzeren pan hiervoor. Kwak er een scheut olijfolie in en bak de grof gesneden ui, knoflook, paprika, wortel, aardappel in de pan even aan. Nog even over de paprika… ik koop dus grote zaken voorgesneden en ingevroren paprika’s. Kei handig!

Was de rode linzen goed onder de kraan – afspoelen en uitlekken in een zeef. Doe de linzen in de pan en bak nog 2 minuten mee. Gooi de drie bouillonblokjes in de pan en blus het af met kokend water uit de waterkoker. Voeg het zout toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer de soep kookt het vuur laag zetten en ongeveer 20 minuten laten koken (tot de ingrediënten zacht zijn). Voeg nu de paprika puree toe.

Smelt in een steelpan onder voortdurend roeren de roomboter. Als deze heel lichtbruin is een scheut olijfolie en de kruiden toevoegen. Het geheel tot een egaal papje roeren en toevoegen aan de soep.

Maak de soep fijn met een staafmixer en voeg naar smaak de crème fraîche (of Turkse yoghurt) toe.

Garneren met een paar fijngesneden blaadjes peterselie. Eet Smakelijk!