Waarom de belastingdienst adverteert. 
Het is niet zo dat wij als publiek hier een keuze hebben alhoewel me dat wel wat lijkt: “Kom nu bij onze belastingdienst en krijg de eerste 25 jaar 25 % korting op uw aangifte.” maar dat zie je dan weer niet in die commercials. 

Ook gaat het niet meer op dat je belasting betaalt voor het algemeen nut. We betalen hier in dit land gewoon belasting om een zooitje machtswellustelingen een goed gevoel of in ieder geval een doel te geven. Want wilt u bijvoorbeeld € 400.000,- uitgeven om homoparticipatie te bevorderen? Ik in ieder geval niet. Homo, hetero of welke andere sexuele richting je ook aanhangt dat moet je lekker zelf weten maar het is mij die 4 ton niet waard. 

Nu vraag ik me de laatste tijd toch steeds vaker af waar al die poen jaarlijks naar verdwijnt en steeds vaker valt mijn oog (of oor) op allerlei onzinnige uitgaven. Het blijkt dat wij allemaal gewoon van de werkverschaffing zijn. Kijk maar eens rond in Den Haag, Zoetermeer en zelfs Leeuwarden (Ome Koos z’n club van grijpgragen heeft hier een klein optrekje van zo’n slordige 50 miljoen euro). Gigantische gebouwen vol met regelverzinners en regelcontroleurs staan daar, en die worden betaald met uw en mijn geld. Dat is toch waanzin. Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen (ook zo’n leuke) maar eerlijk gezegd heb ik al die boeken nog niet gelezen, en als je dat al hebt gedaan kan je nu weer in deel 1 beginnen want dat is alweer grondig “herzien”. 

Nee, ik heb, net als veel Nederlanders, niet het gevoel dat er iets nuttigs gebeurd met mijn belasting euro’s (ja, de uitdrukking is centen maar daar nemen ze al lang geen genoegen meer mee). Hebben we in Nederland dat echt wel allemaal nodig? Volgens mij niet. Volgens mij hebben we behoefte aan een aantal basisregels en voorzieningen, en verder hebben we niet al te veel bemoeienis nodig. 

We zijn allemaal gelijkwaardig, we mogen anderen niet daadwerkelijk hinderen en/of leed berokkenen. De overheid zorgt voor een gelijke verdeling van de Nederlandse rijkdom (bijvoorbeeld onze aardgas inkomsten). De overheid zorgt voor een goede infrastructuur en voor goede (eerste) levensvoorzieningen (water, licht, onderdak etc.). En daarvoor betalen wij als Nederlands dan 10% van ons jaarlijkse inkomen. Geen gelul over aftrekposten. Iedereen betaalt een gelijk tarief: 10%. Dat moet zat zijn. 

Geen onzinnige reclames meer van de overheid, geen shirtsponsoring meer door energiebedrijven (die zijn betaald door ons). Geen gelul meer van UPC (want die kabels in de grond zijn daar neergelegd met overheidsgeld, dus van u en van mij). Enne, we zijn met 15 miljoen Nederlanders of wie weet al meer, dus iedereen heeft recht op een stukje eigen grond, voor een huis of desnoods een tent, waar je jezelf het prettigst bij voelt. 
Het lijkt heel simpel allemaal, misschien wel te simpel maar volgens mij moet het wel kunnen. 

O ja… wil je ambtenaar zijn, dat is goed maar meer dan 50K per jaar kan je dan niet verdienen. Ook niet als je baas bent van ambtenaren (of werknemers die daar verdacht veel op lijken). Belangrijke vraagstukken worden op internet gezet (www.nederland.nl) en daar kan je dan meedoen aan de poll (met je burger service nummer als toegangscode). Brengt er minder dan 25% van de Nederlanders boven de 18 een stem uit dan gaat het voorstel de prullenbak in, tussen de 25% en de 55% moet er een (digitale) inspraakronde komen en boven de 55% voor of tegen, enfin… zoiets dus. Burgermeesters (vaak uitgerangeerde kamerleden of polifrieken) hebben we niet meer nodig gemeenteraden en dergelijke overbodige instanties (provincie, waterschappen etc.) kunnen gewoon weg. 

Wat een Utopie…