Vandaag was de uitspraak van het hoger beroep tegen drankrijder Walter van W. en zijn zoon, de brokkenpiloot Casper.

Een zware douw voor dat tuig. Dat verwachtte ik. Of eigenlijk, dat hoopte ik. Fleur krijg je er niet mee terug, laten we dat voorop stellen. Mijn vriend Robert krijgt er zijn nachtrust ook niet door terug. Maar weer moet ik mijn teleurstelling wegslikken.

Mijn rechtsgevoel heeft een diepe knauw gekregen door deze uitspraak. Het blijkt dat wanneer je er maar genoeg geld en een dure advocaat tegenaan gooit je in Nederland altijd wel wat van je straf kan afpeuteren. Het Hof (want zo heet dat in hoger beroep) heeft zich een rad voor ogen laten draaien door de strategie van Knoops en zijn echtgenote. Door de schijnheilige spijtbetuiging van Walter, door het gejank van Casper die “Hierdoor zijn baan als piloot bij Transavia ook al verloor”.

Mijn rechtsgevoel was minder gekneusd geweest wanneer het Hof ballen had getoond, dwars door de smoesjes had geprikt en zich door koude logica had laten leiden. Wanneer het Hof recht had gedaan.

Walter van W. heeft willens en wetens, en zeker niet voor de eerste keer, plaatsgenomen achter het stuur terwijl hij alcohol had genuttigd. Beinvloed door de alcohol is hij zich als een onvolwassen puber gaan uitsloven met zijn gehuurde compensatiemobiel om zich “stoer” te kunnen voelen ten opzichte van zijn zoon. Casper van W. liet zich ook niet onbetuigd en joeg op korte afstand met grote snelheid achter zijn vader aan.

Het Hof noemt dat geen straatrace. Ik zou niet weten hoe ik het anders zou moeten noemen. Het Hof spreekt Casper vrij van medeplegen, maar hoe anders kan je het jagen met hoge snelheid dan wel noemen?

Het Hof noemt hun rijgedrag niet roekeloos. Ik wel. Het Hof ontneemt Walter niet levenslang zijn rijbewijs maar komt hem zelfs tegemoet door de ontzegging van de rijbevoegdheid te verrekenen met de periode voor de uitspraak. Ze laten deze verkeerscriminelen gewoon weer los in het verkeer. Een rijontzegging voor de rest van zijn leven was passend geweest voor Walter. Voor Casper een jaar of 10. Maar het mag niet zo zijn.

Let op, er kan nog een Porsche aankomen.