Verhongerd dier (straightfrom.nl)De zielige beesten van de Oostvaardersplassen. Die niet te vreten hebben. Die dus bij bosjes omvallen en creperen. Omdat ze niet te vreten hebben. De beelden van voor- en tegenstanders van bijvoeren worden in grote getallen op de sociale media geflikkerd en je wordt verzocht om mee te huilen in, het niet zo dichte, bos. Want de boswachters zijn klootzakken die alleen maar hun loon willen opstrijken. Of, nee, die hebben juist het beste voor met de arme beesten.

Ik vind er het mijne van. De ratio ontbreekt bij beide partijen. Knuffelvrouwtjes, zoals die van Bokito, reppen zich naar de hekken om daar allerlei zooi naar de beesten te gooien, niet gehinderd door enige kennis van zaken. “He, als het paard van Sinterklaas wortels vreet, dan die beesten ook maar”. Aan de andere kant heb je de schreeuwers die vanuit hun bureaustoel zich tegen de goedbedoelende bijvoerders verzetten. Die, net als in de jaren 60 van de vorige eeuw, reppen van werkschuw tuig dat profiteert van de maatschappij en niks beters te doen heeft.

Leuk wanneer je een conflict zoekt om je eens in te verdiepen en lekker los te kunnen gaan in je behoefte om anderen te dwingen het op jouw manier te zien. 

Maar…. beide partijen, zowel de schreeuwers als de jankers, vergeten iets. Volgend jaar kunnen we opnieuw beginnen met deze oorlog. want niemand pakt de kern van het probleem aan. En de kern is dat de Flevolandse provinciaalse politiek het oorspronkelijke plan heeft afgeschoten als de boswachter een hongerig konikpaard. De bedoeling, de originele opzet, was dat er een open corridor zou zijn waardoor de hele populatie de Veluwe en zelfs Duitsland zou kunnen bereiken. Dat is het gebeurd, omdat het teveel geld zou kosten.

Dus beste voor- en tegenstanders, jullie doen precies wat de politici graag zien. door met elkaar in gevecht te gaan is er een prachtige verdeel en heers situatie ontstaan zodat de verantwoordelijken voor dit dierenleed (want dat is het) rustig met hun hol op het pluche kunnen schuifelen en, in tegenstelling tot de beesten, nog een bitterbal in hun toch al overlopende schranskanaal kunnen stoppen na afloop van weer een vergadering met halfbakken plannen.