Na de negatieve stukjes over de kwaliteit van de arbitrage bij de U18 rugby wedstrijden die ik mocht aanschouwen (hier en hier) dit seizoen kan ik er niet omheen. Een stukje over hoe het ook kan (eigenlijk, een stukje over hoe het zou moeten)

Ik ben bijzonder aangenaam verrast door de kwaliteit van de club Referee die gisteren de jeugdwedstrijd RC Bulldogs vs RC Hilversum floot. Een ware verademing na de voorgaande referees.

“Een van de leukere clubs om te bezoeken”

Nu is RC Bulldogs sowieso al een club die ik hoog heb zitten. Een uitstekende jeugdopleiding, een bijzondere atmosfeer, prima bar en keuken, alsook de vriendelijke en oprecht gastvrije leden zijn maar een paar redenen waarom de vereniging uit Almere een van de leukere clubs is om te bezoeken.

De dienstdoende Arbiter, die inviel voor een andere ref, die om mij onbekende redenen verstek liet gaan, was van het begin af aan een positieve aanwezigheid op het veld. Een natuurlijk overwicht (in plaats van overgewicht), duidelijk in zijn beslissingen, oplettend voor het veiligheidsaspect, regelkennis up-to-date en bovenal… hij liet de spelers spelen. Daarnaast wist hij moeiteloos het op en neer golvende spel te belopen en stond bij spelhervatting zo dat hij het overzicht kon houden. Een voorbeeld waar de voorgenoemde (maar ook niet genoemde) refs zich, al achter de oren krabbend, eens aan zouden mogen, misschien zelfs moeten, spiegelen.

“Hij liet de spelers spelen”

De leiding door de uitstekende Referee kwam de wedstrijd zeker ten goede. Niet alleen Hilversum (die uiteindelijk met de winst ging strijken) maar ook de Almeerse equipe hebben alles gegeven op het veld en wisten voor de toeschouwers langs de kant een bijzonder aantrekkelijk schouwspel op het grastapijt te brengen.

Een genot om naar te kijken en een belofte voor het seniorenrugby wanneer deze knapen en meiden uitgroeien naar volwassen rugby spelers.

Categorieën: RugbySport