Kom Chinese tomatensoep - straightfrom.nl

Lekker Soepje voor koude dagen

Dankzij de reacties op een foto op Zuckerbergs egomuur (onderdeel van Meta, binnenkort uit Zeewolde) zit ik nu te verzinnen wat ik ook alweer in de soep had gegooid.

Belofte maakt schuld, dus hierbij weer een van mijn recepten. Deze keer geïnspireerd op de Chinese keuken – de Nederlandse Chinese Keuken moet ik zeggen, want in China kijken ze je heel vreemd aan wanneer je hierom vraagt en een zelfde soepie verwacht.

Ingrediënten
1 1/2 liter water
1 liter tomatensap
2 kipfilets
2 kippenbouillonblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
blikje tomatenpuree
6 eetlepels palm suiker
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel rijst azijn
2 eetlepels rijstwijn
1 theelepeltje sambal
1 theelepeltje djahé
(gemberpoeder)
1 theelepeltje sereh (citroengras)
2 eetlepels maïzena
1 pot appelmoes
Handje vol mihoen
ei, melk
peper, zout
Bereiding

Roerbak de ui totdat deze glazig is, voeg het vlees toe en bak dit om en om even aan. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe. Blus het geheel af met een liter water en doe de bouillonblokjes erbij. Laat ± 1 uur zachtjes pruttelen.
Haal het vlees uit de bouillon, snijdt het in dobbelsteentjes (of, trek het uit elkaar met twee vorken) en zet het apart (let op! aantrekkelijk voor langslopende katten).

Voeg het tomatensap (bekentenis: ik gebruik hier pakken “Tomato Passata” van de Lidl voor)  toe en breng aan de kook. Maak in een schaaltje een prutje van de suiker, ketjap, rijstwijn, azijn, sambal, djahe en sereh. Als het een mooi egale massa is dan toevoegen aan de bouillon. Voeg de appelmoes toe (naar smaak). Roer de maïzena door een kopje koud water tot een gladde massa en voeg dit aan de soep toe (binden). Voeg de mihoen toe en laat alles ±20 minuten zachtjes doorkoken.

Scrambled eieren maken (ei in kommetje, scheutje melk, peper, zout, kloppen en bakken op middelmatig vuur), in reepjes snijden en aan de soep toevoegen. De kip weer toevoegen samen met in ringen gesneden lente-ui en even warm laten worden.

Eet Smakelijk !