Wat is dat dan, dat Bolletje Wit? Nee, het heeft niets te maken met de immer bloeiende drugsscene in ons kikkerlandje. Ook niet met de buitentemperatuur (alhoewel, ik merk op dat dit traditioneel bij de afsluiting van het kerstdiner geserveerd wordt). Maar wat dan? Heel eenvoudig, Bolletje Wit is een dessert. Een culinaire creatie die ik mijn familie en gasten bij speciale gelegenheden voorschotel. Best wel bewerkelijk, dus niet voor zomaar tussendoor.

Zelf ook indruk maken? Kan… hier volgt de receptuur:

ingrediënten

400 ml witte mousserende wijn
80 gr. kristalsuiker
Roombotercake (in dunne plakjes van ½ cm dik)
100 gr. gepelde pistache noten
400 ml slagroom
4-6 zakjes vanillesuiker
± 500 gr. witte chocolade
2 blaadjes gelatine
Witte chocolade vlokken en dergelijke voor decoratie

bereiding

Breng de wijn met de suiker aan de kook en laat dit 10 minuten inkoken tot een siroop. Laat afkoelen.

Snij de cake in dunne plakken. Besprenkel de cake met de siroop (bewaar ongev. 75 ml.). Bekleed de vorm met vershoudfolie en laat wat over de rand hangen. Bekleed de vorm met de plakken cake. Bewaar wat plakken! De cake in de vorm moet vochtig zijn. Besprenkel de cake eventueel met extra siroop. Zet de vorm in de koeling om op te stijven.

Rooster de pistachenoten 3 minuten in een pan (geen olie of boter toevoegen). Hak ze daarna heel fijn met de keukenmachine.
Klop de slagroom samen met de vanillesuiker. Smelt 100 gr. (of meer, dat mag ook) chocolade (au bain-marie). Week de gelatine 3 min in koud water. Verwarm de rest van de wijnsiroop, neem van het vuur, los de gelatine erin op. Schep de slagroom in een kom, spatel de wijnsiroop, de pistachenoten en de helft van de gesmolten chocolade door elkaar tot een mooie gladde massa.

Bestrijk de cake in de vorm met de rest van de chocolade en schep de vulling erin. Vul de vorm hiermee af en dek af met de rest van de cake. Vouw de folie over de cake en zet minimaal 6 uur in de koeling.

Plaats de bol op een bord, smelt de rest van de chocolade en bestrijk de bol daarmee. De witte vlokken gebruiken voor garnering, nog even in de koeling en ….. Eet smakelijk.