“Death and Taxes” wie Meet Joe Black heeft gezien weet wat ik bedoel (wie die film niet heeft gezien is duidelijk niet getrouwd). Anyway, gisteren op bezoek geweest bij de Inspecteur der Belastingen. Accountant ook maar meegenomen, want zelf snap ik dat gedoe allang niet meer. We waren uitgenodigd om ons zoveelste bezwaarschrift te bespreken maar wij hadden een ander doel voor ogen, namelijk de complete puinzooi die de dienst der afromers van mijn aangiftes heeft gemaakt uit te zoeken.

Want, wat speelt er nu? Nou, heel eenvoudig. De dienst der afromers heeft mijn spaarpotje in haar bezit en ik kan dus niet bij dat geld. En als je wasmachine naar de galamiezen gaat is het wel handig dat je over je eigen poen kan beschikken. Net als vele Nederlanders krijg ik namelijk jaarlijks een leuk bedrag terug, met dank aan de hypotheekrente aftrek (dus polifrieken…. afblijven van die regeling).

Helaas is het zo dat de ik een paar jaar terug (2005) een belastingconsulent had die er een zooitje van heeft gemaakt (en daar overigens wel vette rekeningen voor stuurde). Die heb ik er uitgeduveld en een echte accountant voor in de plaats genomen. Maar sinds die puinhoop, die mijn huidige accountant keurig heeft opgelost, staat er schijnbaar een speciale marker bij mijn dossier. Bedenk maar wat er fout kan gaan, het gaat ook fout. Aangiftes verdwijnen, bezwaren worden nooit ontvangen of er wordt gewoonweg helemaal niet op gereageerd en ga zo maar door.

Vandaar dat wij gezamenlijk naar het prachtige kantoor van de afromers zijn getogen. Om eens een echt persoon te spreken te krijgen die daadwerkelijk met die warboel aan computersystemen moet werken. Gelijk tijdens het gesprek hebben we duidelijk gemaakt dat we echt geen bezwaar hadden tegen de terechte vordering die de belastingdienst op mij had, maar dat daarvoor een regeling was afgesproken (uitstel) tot de belastingdienst mijn volgende aangifte had verwerkt. En daar zit de crux. Die aangifte (waar ik zoals gemeld vet over terugkrijg) kunnen ze niet vinden. Nu hebben wij dat ding niet slechts 1 maal, maar 3 maal (met ontvangstbevestiging) ingediend. Waarbij de partneraangifte wel is aangekomen. En dat is vreemd, heel vreemd want de aangifte van mijn Partner en die van mij (gemeenschap van schulden enzo) worden in 1 file verstuurd.

Ik heb sterk de indruk dat zij (de medewerkers van de belastingdienst) het zelf ook al lang niet meer kunnen volgen. Sterker nog, ik heb zelfs de overtuiging dat zij ook zwaar gefrustreerd worden door alle fouten en rare regels waar ze door inmenging van de polifrieken mee worden geconfronteerd.

Het beste advies dat ik ze kan geven…. Alles wegdonderen, alle consultants buitenschoppen en MS Money aanschaffen. Je zal zien dat het dan al een stuk beter gaat.