vrouwe justitiaGeprikkeld door de kop van een artikel, Familie Nieuwenhuizen hoort verdachten ontkennen, op een van de lokale fora (een forum in meervoud is toch fora????) schiet ik toch in de overpeinzing modus.

Wat schiet je ermee op om aanwezig te zijn bij het proces over de moord op een van je dierbaren? Je weet dat je daar nog veel verder gekwetst zal worden. Dat de verdachten en hun raadslieden zullen liegen en bedriegen en in alle toonaarden zullen ontkennen iets fout gedaan te hebben.

Is het soms omdat je de verdachte in zijn ogen kan kijken? Is het omdat je wilt weten wat voor een walgelijk figuur jou je dierbare heeft ontnomen, of wil je aanwezig zijn om misschien iets van een verklaring te vinden waarom deze persoon dat heeft gedaan?

Mij is zoiets nooit overkomen, in ieder geval niet in de directe familie. Wel dichtbij, de zoon en de man van een heel lieve buurvrouw. Die ook alles van de rechtszaken op de voet volgt, en wanneer het kan, zelfs op de pro-forma zitting aanwezig is. Ondanks alle pijn en ellende die dat bij haar veroorzaakt. Maar zelfs zij kan het mij niet echt duidelijk maken waarom ze dat doet en waarom ze zichzelf steeds weer helemaal stuk laat gaan.