Naar aanleiding van een bericht van de Belgische rugbybond (dit bericht dus) begon bij mij de grijze weke massa ook weer eens op volle toeren mee te draaien. Heeft deze meneer gelijk? Ja, dat denk ik wel. Maar ben je er dan ook? Nee.

Natuurlijk is het leuker om op meerdere niveaus rugby te spelen, en verdomd leerzaam ook. Je kan dan als land beter inschatten waar je staat. Wat mij betreft zou een soort van Champions League een mooie aanvulling zijn. Maar vervolgens moet je wat gaan doen met het geleerde. En daar wringt de schoen. Zeker de Nederlandse schoen. Want om een fatsoenlijk verbeterprogramma op te zetten ben je er niet met een nationaal trainingscentrum, een paar academies en wat rugbyscholen, die overigens binnen de mogelijkheden die ze hebben zeker hun best doen. Maar, je best doe je bij de padvinders. Om een serieuze sport te zijn is er meer nodig.

Waar het bij ons Nederlandse rugby aan ontbreekt is serieuze sponsoring. Een voldoende financiële basis om de broodnodige initiatieven te betalen. En, mijn persoonlijke stokpaardje, de juiste persoon op de juiste plek. Geen semi ambtenaren met een persoonlijke agenda, maar juist de mensen met een visie, de mensen met echte rugby passie. Bij ons op de club lopen er verschillenden rond. Soms zijn ze hun tijd een beetje vooruit, maar de basis van hun ideeën blijft geweldig en toont hun passie en inzet voor het spelletje. Voorlopig zijn ze roependen in een woestijn, op een enkele visionair na die zelf over voldoende pecunia beschikt om zijn rugby beeld langzaam naar het voetlicht te brengen. Maar ook voor die anderen, die minder gefortuneerde maar wel gepassioneerden, komt hun tijd nog wel.

Ik heb ooit eens contact gelegd met een grote mogelijke sponsor. Te groot voor het clubje waar ik mee bezig was. Dat heb ik toen braaf overgedragen naar de bond. Nooit meer wat van gehoord…. En toch, terwijl ik dit schrijf maalt het in mijn gedachten. Zie ik zo’n sponsor die met zijn inbreng het hele rugby zomaar een paar niveaus kan optillen. Maar, stel nu dat ik die sponsor gewoon benader. Wat kan ik dan de sponsor bieden? Steeds meer lijkt me. De kijkcijfers van RTL zijn heel behoorlijk. En met zo’n grote sponsor kan er een duidelijke wisselwerking, een wederzijds versterkend verhaal ontstaan. Winst voor de sponsor, en zeker ook winst voor de rugbysport.

Ik ga binnenkort maar eens praten met wat mensen. Een paar telefoontjes kan tenslotte geen kwaad. Misschien dat een aantal van de voorgenoemde gepassioneerden er wel wat in ziet.