Floriade terreinVieze spelletjes in Almere, gespeeld door ambtenaren en politici die wij hebben aangewezen om zo goed mogelijk het algemeen belang van de bevolking te vertegenwoordigen. Duidelijker kan je het niet neerzetten. Of het nu ego kloppen, dommigheid, grove onkunde of keiharde arrogantie is; in het dossier Floriade kom je het tegen. 

“Maar het zet je gemeente wel mooi op de kaart”

Dat is het meest gehoorde argument van de voorstanders (die er raar genoeg vaak indirect, of zelfs direct, aan verdienen). Makkelijk ontkracht; noem mij vier gemeentes die ook de floriade hebben georganiseerd, zonder gebruik te maken van aantekeningen of google. Ik kon het niet, dus hierbij het antwoord

Mijn mening is dat een Floriade een schimmig feestje is voor de land- en tuinbouw organisatie en een walhalla voor de megalomane bestuurder die zijn/haar naam voor de toekomstige generaties hoopt te vereeuwigen. Een vooraf bewezen fiasco dat nog nooit enige winst voor de gemeenschap heeft opgeleverd. Met boekhoudkundig kunst- en vliegwerk, waarmee de normale burger nooit zou wegkomen bij de FIOD, lukt het keer op keer om de belastingcenten te laten verdwijnen in de zakken van belanghebbende partijen en de burger op te zadelen met miljoenenverliezen.

Maar goed, de politici (en vergeet vooral de ambtenaren die dit wanstaltelijke gedrocht bij hun bazen hebben aangedragen als een mooie manier om aan de profilering te werken niet) hebben hun feestje door de strot van de betalende burgers weten te proppen met gebruikmaking van hun normale leugens, verdraaiingen en misinformatie. Ondanks de mooie garanties vooraf dat we altijd nog konden stoppen met de Floriade wanneer de kosten te hoog werden of er andere onzekerheden waren zitten we er gewoon aan vast.

Omdat de (financiƫle) belangen van de partijen zo groot zijn (nee, ik wil niet van corruptie spreken maar een zweem daarvan ruik ik wel) moet en zal de trein voortrazen. Ten koste van een ieder die in de weg staat. Met leugens en bedrog als steunpilaar van de Floriade organisatie worden de plannen van de Floriade BV doorgedrukt.

Een van de slachtoffers van de Floriade is ondernemer. Een man die in een periode van 30 jaar een bloeiend bedrijf heeft weten op te bouwen. Ik heb het over Haddock, het bedrijf van Philippe van Thiel. Haddock ligt namelijk op een prachtige locatie aan het Weerwater, de centrale waterplas van Almere. En daar moet natuurlijk wel de Floriade en de bijbehorende nieuwe woningbouw komen. Dat resulteert natuurlijk in wrijving. Philippe heeft van zijn stukje Weerwater een prachtige trekpleister voor watersport minnend Nederland gemaakt, waar de “gewone” Almeerder ook nog eens terecht kan voor een feestje, drankje, hapje, watersportcursus, etc.. Door hard te werken en gestaag de activiteiten uit te breiden. Maar ook door zelf aan gebiedsonderhoud en -ontwikkeling te doen. En op dat stukje Almere heeft de Floriade BV natuurlijk haar oog laten vallen. Dat Philippe niet zonder compensatie en een gedegen toekomstplan voor zijn bedrijf het veld wil ruimen moge duidelijk zijn. 

In hun haast om zo snel mogelijk hun eigen plannen door te drukken worden er verschillende onteigeningsprocedures gestart (met fouten, heel veel fouten) en waar de betreffende slachtoffers van de ontwikkelingen ook maar een beetje dwars gaan liggen worden pesterijen zeker niet geschuwd. Kappen van bomen in het broedseizoen, zonder ook maar een ontheffing aan te vragen, ook niet (ach, wat verwacht je ook van een wethouder die er alleen maar zit omdat hij zo braaf met de meute meezwemt en dankzij de steun van zijn partij de PVV uit de raad heeft weten te houden). 

Ach, ik hoop dat Philippe zijn poot stijf houd en de elitaire boys van de Floriade maffia (mooi gevonden van Toon van Dijk) een halt weet toe te roepen. Ik blijf het met argusogen volgen in ieder geval.