Zomerse ovenschotel
Ingrediënten
- gram gehakt (½ rund / ½ lams)
- uien in halve ringen
- ui gesnipperd
- paprika’s in dunne reepjes
- aubergine, in kleine blokjes
- courgette, in halve plakjes
- eetlepels tomatenpuree
- eetlepel paprikapuree
- (minimaal) teentjes knoflook
- theelepel komijn
- theelepel (gerookte) paprikapoeder
- theelepel pul biber
- theelepel gedroogde munt
- /2 theelepel oregano
- zout & peper naar smaak
- olijfolie
Bereiding
Zoals beloofd, lekker makkelijk – zeker het begin. Je begint namelijk met de oven voor te verwarmen op 180°.
Helaas, daarna begint het werk – de groenten voorbakken. Verhit een pan met wat olijfolie op middelhoog vuur. Bak daarin de aubergineblokjes goudbruin en gaar (ca. 6–8 min), haal uit de pan. Vervolgens bak je de courgetteplakjes kort tot ze licht kleuren (ca. 3–4 min) en zet ze op een keukenpapiertje apart.
Bak paprika en ui samen in 1 el olie tot ze glanzen en iets zachter worden en gooi dat bij de groenten die al apart staan.
Nu het gehakt. Rullen maar, in dezelfde pan met 1 eetlepel olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg 1 gesnipperde ui en de knoflook toe. Gooi de paprika- en tomatenpuree (die uit de Turkse supermarkt smaakt echt anders) erbij zodat die kunnen ontzuren.
Doe de tomatenblokjes erbij en breng het geheel op smaak met de kruiden, zout en peper (zwarte). Laat de saus 10 min zachtjes pruttelen tot iets ingedikt. Voeg eventueel 1 tl granaatappelmelasse of een kneepje citroen toe voor balans.
Dan de afwerking: je begint met de ovenschaal licht in te vetten, uiteraard met olijfolie. Vervolgens meng (grote kom) je de verschillende afgebakken producten en stort alles uit in de ovenschaal. leg er eventueel nog een paar schijfjes tomaat of komkommer bovenop en plop… in de voorverwarmde oven. Dit mag er pak ‘m beet 25 tot 30 minuten in bruinen, tot alles mooi is aangekleurd en het bakvet lekker borrelt.