InternationaleAls je ouwe vadertje al sinds jaar en dag praktiserend lid is van die fijne club met een lichtrood getinte overtuiging dan kan je sommige zaken niet zomaar laten rusten. Toen mijn bevallige buuv op haar facebook dan ook zomaar melding durfde te maken van mijn nalatigheid raakte ik enigszins oververhit (zoals zo vaak schiet ik weer een versnellinkje of twee door). Vandaar dat ik hieronder een prachtige tekst ga citeren, een tekst die juist in deze dagen van eurogeleuter, crisis, bezuinigingen op de zwakke van samenleving en koningsgelazer weer volop actueel aan het worden is.

Ontwaakt, verworpenen der aarde! Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer! Reedlijk willen stroomt over de aarde En die stroom rijst al meer en meer. Sterft, gij oude vormen en gedachten! Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt! De wereld steunt op nieuwe krachten, Begeerte heeft ons aangeraakt! 

refrein: Makkers, ten laatste male, Tot den strijd ons geschaard, en D’Internationale Zal morgen heersen op aard. De staat verdrukt, de wet is logen, De rijkaard leeft zelfzuchtig voort; Tot ’t merg en been wordt d’ arme uitgezogen En zijn recht is een ijdel woord Wij zijn het moe naar ander wil te leven; Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt: Geen recht, waar plicht is opgeheven, Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt. De heerschers door duivelse listen Bedwelmen ons met bloedigen damp. Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten, Breekt de rijen! Hier is uw kamp! Gij die ons tot helden wilt maken, O, barbaren, denkt wat ge doet; Wij hebben waap’nen hen te raken, Die dorstig schijnen naar ons bloed.”

en hier dan nog een extra linkje naar een geluidsfragment (voor de toongestoorden onder ons)

 

Categorieën: algemeen