dierenboardMisstanden in een bestuur, vooral een klein bestuur, zijn uitermate vervelend. Niet omdat er iets gebeurd maar omdat meestal de mensen waar je voor bestuurd de dupe zijn. Stel je zit, zoals ik, in een bestuur. Daar zit je natuurlijk niet alleen, er zitten nog meer mensen in. En stel nu dat er van die mensen, het grootste deel zit er voor het belang van de talenten, er eentje is die er met een verborgen agenda zit. Die hogerop wil in de boom. Een echte bobo dus.

Die bobo haalt vriendjes naar binnen, op de weinige betaalde functies die er zijn en probeert de niet-vriendjes natuurlijk weg te werken. Jammer genoeg lagen er toen wat bestuursleden dwars. Waaronder ik dus. Een van de taken die de bobo heeft, het trainingsprogramma, roept ondertussen bij topsport medici en behandelaars grote vragen op. De kinderen van het programma komen niet meer naar de trainingen, de blessures vliegen de kinderen om de oren. Ondanks al deze signalen wordt er door de bobo niet ingegrepen. Sterker nog, de bobo heeft zichzelf toegang verschaft tot de weinige financiële middelen van het programma door zelf training te gaan geven. Dat uiteraard in tegenstelling tot de rest van het bestuur, die hun taken volledig onbezoldigd uitvoeren (zelfs geen onkosten of kilometer vergoeding). Hij verdient er geld aan. Voor de rest doet de bobo niet zoveel, behalve dan zichzelf verzekeren van een gladde route naar de bond.

Ondertussen heeft de bobo zichzelf binnen gewerkt in de bond. De taken die hij als bestuurder van het clubje zou moeten uitvoeren doet hij alleen nog maar wanneer die samenvallen met zijn bondstaken. Representatie, een van de belangrijkere zaken in zijn functie, wordt stelselmatig afgewenteld op andere bestuursleden met allerlei excuses wegens drukke agenda (weer de bond, want iets anders doet deze bestuurder niet).

Bij de laatste kanttekening die ik durfde te plaatsen was meneer ineens “tot op het bot” beledigd. Ja, als je gezegd wordt dat er iemand de boel belazerd gezien de ongelofelijke discrepantie in 2 e-mails en je dus betrapt bent is dat niet leuk. Jammer genoeg ben ik tijdens de, door een ander bestuurslid samengeroepen vergadering, niet ingegaan op zijn opmerking dat hij dan wel zou stoppen met ons programma en bestuur. Had ik dat maar gedaan. Want nu bleek dat hij het van mij inhoudelijk niet kan winnen gaan hij – en zijn vriendje – het maar spelen via mijn kind. Lekker, want die kan daar nog niet tegenop. Het geeft in mijn optiek in ieder geval prachtig aan wat een ongelofelijke laffe klootzak je dan bent.

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen. Zonder slag of stoot zal het niet gaan. Dat ik niet wil samenwerken met zo’n ongelofelijk zielig mannetje staat voor mij als een paal boven water. Dat deze would-be bobo niet deugt voor de beoogde taken binnen het bestuur ook.