"kijk ze rennen, zo het hoge gras in... dat verklaart dat dan ook weer"

Het bovenstaande zinnetje zegt het allemaal al wel. Ondanks het prettige contact met ambtenaar van de gemeente Almere zitten we in een impasse. Zij houden zich vast aan hun beleid, hun aannames en hun budget, wij willen gewoon een nette straat, met gemaaid gras. 

Veel verder dan een afspraak over een informatie avond zijn we niet gekomen. Bovendien is dat een informatieavond waar we eigenlijk geen behoefte aan hebben, want ik voor mij hoef niet te weten waarom de gemeente geaccepteerd bermbeheer toe past op een gazon. Dan doe ik mijn eigen aanname wel en die zal er niet ver vanaf zitten.

Wij van het Bewoners Collectief Pastelstraat, een onder architectuur ontwikkelde wijk in Almere waar de bewoners nog geen wijziging in het kleurenpallet van hun huis mogen aanbrengen omdat het valt onder beschermd stadsgezicht, willen eigenlijk dat de gemeente zich aan dezelfde regels houd. Want ook de flora in de wijk valt onder dat ontwerp. Buiten dat, wij zijn best voor vogels, bloemen, bijen en insecten (red. behalve die k&$muggen), maar in een stedelijke woonomgeving heeft alles zijn eigen plek. 

Vandaar dat wij de wettelijke kaders van het door de gemeente gevoerde beleid wel eens onder een, minnelijke, lamp wilden leggen. En dat kan, zonder kosten, bij de Rijdende Rechter. Detail… beide partijen moeten instemmen met de voorwaarde dat een uitspraak van de TV rechter bindend is. 

En juist dat durft de gemeente Almere, via de persvoorlichter naar de wethouder die dat moet goedkeuren, niet aan. Want hé, je burgers (die ultimo jouw beleid en ja, zelfs ook jou, betalen) zijn ontevreden over jouw beleid. Dus inplaats van je kans aan te grijpen om jouw beleid te verdedigen en daarvoor ook nog eens gratis een toetsing door experts voor te krijgen duik je weg in het, door jezelf gecreëerde, hoge gras. In plaats daarvan ga je in je gemeentepaleis met ivoren toren lekker onder je bureau zitten wachten tot dit probleem weggaat.

Ik vind dat LAF. Ik vind dat getuigen van ongebreidelde arrogantie. Want wat kan zo’n bewoners collectief je nou helemaal maken? Nou, we kunnen je in ieder geval in het zonnetje zetten. En er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waarvoor de gemeente Almere niet mee hoeft te werken. En die gaan we allemaal benutten.