Verdieping of vooruit zien

Ik ben lid van een (radio)panel bij Omroep Flevoland. Dat komt omdat ik een, afwijkende, mening heb. Ikzelf noem dat nuchter boerenverstand maar daar mag de lezer natuurlijk het zijne van denken. Gisteren, 2-1-2019, mocht ik mijn licht weer laten schijnen over een aantal onderwerpen bij omroep Flevoland. De voorbespreking was al geanimeerd en tot mijn verbazing redelijk eensgezind. Omdat het onderwerp 2019 mij maar niet los wil laten wil ik het hier wat nader toelichten.

Zoals de presentator Jeroen van der Laan al te kennen gaf, en wat hij gezien zijn reacties niet verwachte, was dat ik -samen met mijn mede-panelleden- behoorlijk somber ben over wat ons te wachten staat in 2019. Het enige lichtpuntje wat ik kan vinden is het vertrek van Rutte naar de EU. Dat gebeurd na de verkiezingen hoor, wanneer hij de “consequenties van het overweldigende zetelverlies” trekt. U en ik weten dat dit al minimaal sinds het aantreden van Rutte 3 in de pen zit, maar de politici denken nu eenmaal echt dat de Nederlanders dom zijn.

De groei is er al uit, de economie vlakt al weer af volgens het CPB. Uiteraard staan de banken te juichen dat we een ongekende groei doormaken, maar die doen dat alleen omdat ze op die manier nog wat extra leningen aan u kunnen slijten. Daar verdienen die banken tenslotte hun geld mee. Veel Nederlanders zullen, mede door de draconische klimaatmaatregelen van het kabinet, het steeds moeilijker krijgen om geen stuk maand over te houden aan het einde van hun geld. En ik heb het nu over de gewone werkende mensen, diegene die van salaris naar salaris leven, nog niet eens over de minima. Die zijn al jaren de sjaak. Als voorbeeld om dat te duiden: alleen in Almere zijn er al 8 verschillende voedselbanken actief. ACHT!

De onvrede -en dus de onrust- in onze samenleving zal in 2019 ook alleen maar gaan toenemen. We zagen het momentum van de gele hesjes in Nederland al toenemen in 2018, maar in 2019 zal dit pas echt gaan groeien. Mensen worden door de maatregelen van het kabinet hard geraakt in hun portemonnee. Er is geen motivatie zo sterk als dat. Wanneer de wannabees (zoals Jan Dijkgraaf et al) hun egomanische schaduw niet meer zo nadrukkelijk op die beweging werpen zal dat ook als stimulans werken voor de demonstratiebereidheid.

Er staan dit jaar 2 verkiezingen op de agenda. voor de eerste kamer en voor het door mij verfoeide europarlement. Wie weet op wie ik zou moeten stemmen mag het zeggen. Op rechts hebben we pseudo intellectueel Baudet en zijn Forum, of Wilders (als proteststem?). Daar wordt ik niet heel vrolijk van. Op links heb je de SP die tegenwoordig geleid wordt door de familie Marijnissen (omdat nepotisme Jan niet vreemd is). Die roepen veel, maar stemmen in de kamer toch heel anders. Ook geen optie. GroenLinks met dat mannetje Klaver dan? Compleet los van de wereld, geen enkele realiteitszin. In het midden D666 (die extra 6 is geen typfout), het CDA dat met Buma de dwaasheid zelfe gestalte geeft. Een zooitje windhanen die zelfstandig nog geen onderbroek aan kunnen trekken, laat staan dat ze met goede plannen voor ons land tevoorschijn kunnen komen. Allemaal. Ik weet het echt niet meer.

De ziektekosten, veelal veroorzaakt door opportunistische graaiers die een flinke hap uit de marktwerkingruif vreten, zullen alleen maar stijgen. De zorg zelf zal steeds verder afkalven. Voor de rijken is alles beschikbaar, voor de armen (let wel, dat zijn dus de werkenden onder ons) is er alleen het hoognodige, zodat u nog naar uw werk kan om de arbeid te verrichten die ons landje drijvend houd.

De kloof tussen arm en rijk, tussen beleidsbepalers en de slachtoffers van dat beleid, zal ook in 2019 weer groter worden. zolang er een elite is die ons wenst te besturen, zolang daar geen hervormingen zullen plaatsvinden zal dat onze realiteit zijn voor 2019.

Als afsluiter wil ik toch nog een positieve voorspelling doen voor 2019. Rugby Club Hilversum zal dit jaar gewoon weer kampioen worden van de eredivisie. Is er toch nog iets waar we ons aan vast kunnen houden.