Omdat het weer met vlagen al guur is, omdat het ’s avonds al vroeg donker is en omdat het heel makkelijk te maken is hierbij voor de vaste (en ook wel voor de niet vaste) lezers mijn wereldberoemde recept (in ieder geval in de straat) voor de enige echte erwtensoep.
Ingrediënten:
  • 500 gr spliterwten,
  • 3 liter water,
  • 4 bouillonblokjes,
  • 500 gr. knieschijf (varken),
  • 500 gr. gerookt spek (blokjes),
  • 4 preien,
  • 2 uien,
  • 1 knolselderij,
  • 2 a 3 winterpenen,
  • 3 aardappelen,
  • bladselderij,
  • 2 rookworsten (slager!),
  • peper & zout
Bereiding:

doe de erwten , het water, de bouillonblokjes het spek en het vlees in een grote pan en zet dit op een matig vuur. Was, snij, schil etc. de groentes en snij ze in niet al te grove stukken (dobbelsteentjes). Voeg dit alles toe aan de soep en laat dit 3 uur zachtjes koken. Voeg de gewassen en gesneden bladselderij, de twee in schijfjes gesneden rookworsten en wat zout en peper toe. Laat dit alles nog 1 uur zachtjes koken.

TIPS: Goed roeren. Laat de soep 1 nacht staan voor het serveren. Hij wint dan aan smaak en kracht. Let op bij het opwarmen, neem er de tijd voor en vooral erg goed roeren. Je kan deze erwtensoep erg goed invriezen.

NB. Helaas is de soep niet voor alle vegetarische tests geslaagd. Maar ja, je kan niet alles hebben. Hij smaakt er mij niet minder om