Inderdaad, semi. Want helemaal Stroganoff is het niet, met dank aan de aanpassingen van mijzelf. Lekker is het in ieder geval wel. Waar wij normaal gevechten voeren over wat er gegeten moet worden (zelfs met het afhalen) is er bij dit gerecht overeenstemming tussen alle gezinsleden. 

De eerlijkheid gebied mij te melden dat het originele recept van mijn favoriete receptenwebsite komt, en ik slechts verantwoordelijk ben voor de toevoegingen, ombuigingen en vervangingen. Kortom, ik heb zelf lopen hannesen!

Ingrediënten
  • 500 g kip in stukken
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 2-3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 kip bouillonblokjes
  • 2 el bloem
  • 2 tl mosterd
  • 1-2 tl worcestersaus
  • Handje peterselie
  • Olijfolie
bereiding

Begin met het snijwerk; snijd de champignons in plakjes, snipper de sjalotten, druk de knoflook door de knoflookpers, de paprika in dunne reepjes en de kip in kleine blokjes.

Pak de hapjespan (ik gebruik zelf een gietijzeren pan met een keramische laag), verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter (voor de bruining en de smaak).

Doe naar smaak zout en peper op de kip en een beetje paprikapoeder (chilipoeder is ook leuk). Bak de kipk op (middelhoog) vuur rondom aan in 5 á 8 minuten. Haal uit de pan en zet weg.

Voeg extra olie (doe maar lekker wat) toe aan de pan en fruit de sjalot 1 minuutje aan. Gooi de reepjes paprika en de 250 gr gesneden champignons in de pan en bak deze al roerend in circa 7-8 minuten.

Voeg nu de knoflook toe en bak deze nog even (1 minuut) mee. Vervolgens voeg je bloem toe en bak de bloem al omscheppend op wat lager vuur even mee (let op, de bloem goed roeren/van de bodem vd pan schrapen).

Voeg 500 ml (kokend) heet water toe aan de pan samen met de (verkruimelde) bouillonblokjes. Meng alles goed door elkaar en schraap de bodem van de pan schoon. Laat rustig sudderen.

Voeg vervolgens (in delen) de crème fraîche toe en blijf enkele minuten geregeld roeren tot dat de saus wat gebonden is. Voeg ook 2 tl scherpe mosterd toe en 1 tl worcestersaus.

saus - straightfrom.nl
een mooie gladde gebonden saus

Voeg tot slot de gebakken kip weer toe aan de saus en laat nog enkele minuten pruttelen (eventueel met deksel).

Serveer met rijst, noedels, pasta of aardappeltjes en wat fijngesneden peterselie.

Eet smakelijk!