Een gevleugelde kreet binnen het rugby, die gebaseerd is op het respect dat de umpire verdient. Hij staat tenslotte, geheel onbezoldigd, ervoor te zorgen dat de wedstrijd tussen twee teams op ordelijke wijze verloopt.

Maar klopt die kreet (nog) wel? Wanneer mag je tegen een ref zeggen dat het tijd wordt om een opfrissingscursus te gaan doen bij de bond? Of dat hij de verplichte fitheidstest niet meer haalt? Dat hij daardoor de helft mist en de andere helft doodfluit?

Ik was gisteren aanwezig bij een treffend voorbeeld van bovengenoemde. Alhoewel ik echt weet dat de man (en zijn assistent) het goed bedoelde en hun uiterste best deden om de wedstijd te leiden was het arbitrale duo (want de derde man werd volledig genegeerd) een schertsvertoning. Helaas zeg ik erbij want juist deze wedstrijd had alles in zich om een leuke pot te worden. Twee leuke, fitte jeugdteams, niet al te veel druk op de ketel (want er hangt geen landskampioenschap aan de bowl vast) en redelijk weer.

Het verloop van de wedstrijd was echter anders. Door het gebrek aan fitheid en regelkennis van zowel de scheids als zijn clubgenoot de linesmen werd er lukraak gefloten, werden gevaarlijke spelsituaties gemist en werd er de nadruk gelegd op onzinnige procedures (bijvoorbeeld bij de wissels, die gek genoeg bij het eigen team werden genegeerd). Het is mij duidelijk dat de wedstrijd compleet anders was gelopen dan wat er zich gisteren op het (kunst)gras heeft afgespeeld wanneer er een andere scheids was geweest. Er werd een wedstrijd gespeeld waarbij de ene partij onevenredig profiteerde van de arbitrale beslissingen en de momenten waarop er gefloten werd. En dat is jammer.

Overigens, en geheel losstaand van de ref, viel het mij op dat er niet veel ouders de moeite hebben genomen om de reis te maken om hun kind aan te moedigen. Ook dat snap ik niet helemaal. Je wilt toch je kind aanmoedigen? Daarnaast, Rugby is een contactsport. Er gaat best vaak iets stuk aan een speler. Dan wil ik als ouder zelf in de buurt zijn om te beslissen of we thuis naar de eerste hulp rijden of ter plekke naar het lokale hospitaal afreizen. Dat kan je niet zomaar afschuiven op de meereizende teammanager, hoe goed dat deze persoon ook op zijn/haar taak berekend is.